vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Meer buitenlandse toeristen naar Nederland in 2022

Meer buitenlandse toeristen naar Nederland
Meer buitenlandse toeristen naar Nederland

Nederland heeft in 2021 ruim 6 miljoen internationale bezoekers verwelkomd, een daling van 14 procent ten opzichte van 2020. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 is het internationaal toerisme nog verder gedaald (-69%).

Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes ontvingen gezamenlijk 26 miljoen toeristen uit eigen land. Dit is bijna 30 procent meer dan het jaar ervoor en op hetzelfde niveau van voor corona, zo blijkt uit recent NBTC-onderzoek.

Verwachting: 50 tot 90 procent meer internationale bezoekers

NBTC verwacht dit jaar meer buitenlandse toeristen te verwelkomen dan in 2021. In het meest gunstige scenario komen we uit op bijna 12 miljoen internationale verblijfsbezoekers. Dit is 90 procent meer dan vorig jaar. NBTC houdt hierbij rekening met weinig tot geen reisbeperkingen in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Ook gaan ze er binnen dit scenario vanuit dat internationale congressen weer, weliswaar in beperkte mate, plaatsvinden.

In een minder gunstig scenario komt het internationaal reisverkeer langzamer opgang. Binnen dit scenario wordt er rekening gehouden met een vertraagde opening vanwege de Omikron-golf en mogelijke oplevingen van virusvarianten in het najaar. In de zomer wordt er gereisd, maar is de verwachting dat men dichterbij huis op vakantie gaat. Ook wordt er minder zakelijk gereisd. Intercontinentale reizen en zakelijke reizen, met name voor meetings en congressen, zijn pas later in het jaar mogelijk. Met deze verwachting in gedachten is volgens de NBTC een stijging van 50 procent internationale verblijfsbezoekers reëel ten opzichte van vorig jaar, resulterend in zo’n 9 miljoen internationale verblijfsbezoekers. Ter vergelijking: in pre-coronajaar 2019 ontving Nederland 20,1 miljoen buitenlandse toeristen.

Dit jaar meer Nederlanders op vakantie naar buitenland

Vanwege veel onduidelijkheid en onzekerheid kozen veel Nederlanders de afgelopen twee jaar voor een vakantie in eigen land. Het gaat om 26 miljoen Nederlanders. Dit is nagenoeg hetzelfde aantal als in pre-coronajaar 2019. Dit jaar verwacht NBTC dat meer Nederlanders een vakantie ondernemen naar het buitenland. Mochten de maatregelen het toelaten, verwacht het NBTC dat er dit jaar 7 procent minder Nederlanders op vakantie gaan in eigen land.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739