vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Megaverlies voor Air France-KLM: crisis in luchtvaart

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten Het gaat niet goed met veel Europese vliegtuigmaatschappijen. De luchtvaart lijdt onder de hoge prijs van kerosine en door de tegenvallende economie worden er minder vliegtickets verkocht.

Groot verlies Air France-KLM

Air France-KLM noteerde deze week zelfs een nettoverlies van 809 miljoen euro over 2011. In 2010 werd nog 289 miljoen winst geboekt. “Vorig jaar waren we bijna een miljard euro meer kwijt aan brandstofkosten”, zegt Peter Hartman van KLM.

Ook kampt Air France-KLM met felle concurrentie uit het Midden-Oosten en het Verre Oosten, waar zwaar wordt geïnvesteerd in nieuwe toestellen en luchthavens.

De omzet groeide wel met 4,5 procent tot 24,4 miljard euro, maar dat was niet genoeg om de gestegen kosten van kerosine te compenseren.

Vliegverkeer Europa verliesgevend

Vooral het vliegverkeer binnen Europa is verliesgevend, met name bij Air France, maar ook bij KLM. Die maatschappij koos er onlangs dan ook voor om dit jaar pas op de plaats te maken in het Europese netwerk, waarbij een deel van de vluchten naar Zuid-Europa vervalt, maar naar lucratievere gebieden als Duitsland en Scandinavië worden opgevoerd.

In de afgelopen vier jaren heeft Air France-KLM opgeteld EUR2,72 miljard verloren als gevolg van de financiële crisis in Europa, verstoringen in de Europese luchtvaart en niet aflatende concurrentie van budget maatschappijen, terwijl de hoge brandstofkosten de groep hard hebben geraakt.

Reorganisatie Air France

“We zijn voorzichtig voor 2012. Olieprijzen blijven extreem stijgen terwijl het economische klimaat onzeker blijft”, zei CEO Jean-Cyril Spinetta. Het concern verwacht dat de brandstofrekening dit jaar met EUR1,1 miljard zal toenemen.

Bij Air France in Frankrijk zullen naar verwachting ontslagen gaan vallen om de kosten te drukken.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739