vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Consumentenbond: Misleiding op Schiphol over taxfree voordeel voor reizigers

Schiphol-taxfree De reclame van luchthaven Schiphol dat alle vertrekkende passagiers op de luchthaven voordelig kunnen winkelen tegen belastingvrije prijzen klopt niet en is daarom misleidend. Dat stelt de Consumentenbond.

Reizigers die binnen de EU reizen, betalen wel degelijk btw over producten die ze kopen bij See Buy Fly-winkels. Reizigers die de EU verlaten wordt geen btw in rekening gebracht, maar vreemd genoeg betalen ze toch dezelfde prijs als EU-reizigers. Schiphol zelf zegt op zijn website dat de prijzen voor alle reizigers hetzelfde zijn ‘om verwarring te voorkomen’.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De term taxfree suggereert dat reizigers een belastingvoordeel hebben als ze buiten de EU reizen. Een koptelefoon waar 21% btw op zit, zou voor de reiziger naar bijvoorbeeld Brazilië 18% goedkoper moeten zijn dan iemand die naar Frankrijk vliegt. Dat dát niet het geval is, is verwarrend, en voelt oneerlijk: het btw-voordeel gaat hier niet naar de klant maar naar de winkelier.’

De Consumentenbond roept de See Buy Fly-winkels op Schiphol op om eerlijke prijzen te gaan rekenen en twee bedragen te vermelden op de prijskaartjes: eentje inclusief btw voor EU-reizigers, en een lagere prijs zonder btw voor reizigers die de EU verlaten. Dit gebeurt nu al bij tabak.

Uit een prijspeiling van de Consumentenbond blijkt dat de luchthavenwinkels, ondanks kreten als ‘laagsteprijsgarantie’ en ’taxfree’ niet altijd voordelig zijn. Consumenten zijn vaakst het goedkoopst uit aan boord van het vliegtuig.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739