vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Mobiele grenscontrole mag niet volgens Schengenverdrag

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen

Schengenlanden

Nederland overtreedt het Schengenverdrag met mobiele grenscontroles. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch geoordeeld.

Deze controles langs de grens met Duitsland en België lijken nog steeds te veel op grenscontroles en zijn in strijd met Europese afspraken die zijn vastgelegd in het Verdrag van Schengen.

Grenscontrole

Sinds juni vorig jaar wordt er door de Marechaussee langs de Nederlandse grens weer verscherpt gecontroleerd met mobiel toezicht. Het mobiel toezicht wordt ingezet tegen illegaliteit en grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensensmokkel, mensenhandel, identiteitsfraude, drugssmokkel en het witwassen van geld. Maar ook deze controles vindt de rechter niet rechtmatig. Vorig jaar werden bij de mobiele controles ruim 1500 illegalen aangehouden.

Een woordvoerder van de marechaussee liet vrijdag in een reactie weten dat het Openbaar Ministerie (OM) en het ministerie van Binnenlandse Zaken het arrest bestuderen op de gevolgen. Maar tot er concrete uitkomsten zijn, gaat het toezicht door, zei hij.

Schengenverdrag

Het Verdrag van Schengen is een overeenkomst tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen en goederen mogelijk te maken. Het grondgebied van deze landen vormt het Schengengebied. De verdragen zijn genoemd naar de plaats van ondertekening, het Luxemburgse Schengen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739