vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Allianz Global Assistance onderstreept belang dekking medische kosten

Allianz global assistance onderstreept belang dekking medische kosten

Naar aanleiding van de uitzending ‘Groeten van Max’ van maandag 13 augustus 2012, komen er veel vragen binnen bij Allianz Global Assistance. Deze vragen hebben betrekking op de vergoeding van medische kosten in het buitenland.

Reizigers vragen zich af welke kosten door de zorgverzekering worden vergoed en welke door de reisverzekering.

Zorgverzekering niet altijd toereikend

Het is een hardnekkig misverstand dat de basis zorgverzekering alle medische kosten in het buitenland vergoedt, want deze verzekering vergoedt over het algemeen alleen zorgkosten volgens het in Nederland geldende tarief. Soms is het mogelijk om je basis zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Er kan worden gekozen voor een dekking tot 200% van het Nederlandse tarief of zelfs kostprijsdekking.

In veel landen is alleen de basis zorgverzekering niet toereikend. Zeker niet in de Verenigde Staten of Canada. Sommige Nederlanders zijn hierdoor met grote financiële tegenvallers teruggekomen van vakantie.

Torenhoge kosten buitenland

Vaak liggen de kosten voor medische zorg buiten Europa veel hoger dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen de kosten oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost ongeveer € 1.400, terwijl dit in Nederland slechts € 25 kost.

In de populaire vakantiebestemming de Dominicaanse Republiek betaal je voor een gebroken arm € 9.200 voor de behandeling, € 8.600 voor de ziekenhuiskosten en voor de arts bijna € 600 (totaal € 18.400). Een enorm hoog totaalbedrag als je dit vergelijkt met het Nederlandse tarief van totaal ongeveer € 3.900*.

Een reisverzekering met dekking voor medische kosten is in dit soort situaties zeker van belang, omdat het verschil anders voor rekening komt van de reiziger.

Privéklinieken of staatsziekenhuizen

Maar ook in Europa is het verstandig om je voor medische kosten te verzekeren. Binnen Europa kunnen de medische kosten in privéklinieken zeer hoog oplopen. In Turkije wordt bijvoorbeeld in privéklinieken voor het oorontstekingconsult al snel een factuur gestuurd van € 800, terwijl hiervoor in Nederland maar € 247* staat.

Soms kan het juist in het belang van een patiënt zijn om in een privékliniek behandeld te worden, zoals in Griekenland. Op de zorgverzekering heeft een reiziger recht op spoedeisende medische zorg bij een staatsziekenhuis, maar op de Griekse eilanden is de zorg in een staatsziekenhuis lang niet altijd op Nederlands niveau. Erbarmelijke omstandigheden, waarbij patiënten zelfs op de gang worden gezet en vergeten worden, zijn niet ongewoon. Met de dekking voor medische kosten op de reisverzekering worden de kosten van een behandeling in een privékliniek vaak wel vergoed indien het medisch noodzakelijk is.

Voorkom problemen

Juist om dit soort vervelende situaties te voorkomen, is het verstandig om te letten op de financiële risico’s die reizigers lopen. Er zitten natuurlijk altijd uitschieters bij, maar juist ook de kleinere bedragen (die niet door de zorgverzekering gedekt worden) komt Allianz Global Assistance aan de lopende band tegen en leiden tot onvrede bij de reizigers. Denk daarom altijd goed na over de optie ‘medische kosten’ wanneer je een reisverzekering afsluit.

*De Nederlandse tarieven zoals hierboven aangegeven zijn een DBC (een Diagnose Behandel Combinatie) en staan voor wat deze behandelingen in Nederland zouden kosten. Zorgverzekeraars en alarmcentrales gebruiken dit tarief om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739