vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederland versus Schengen in rechtbanksimulatie

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers Schengen staat onder toenemende druk nu blijkt dat een aantal lidstaten aan de buitengrenzen hun verantwoordelijkheden niet kunnen dragen.

De grensbewaking werkt niet volgens de afspraken. Asielzoekers en illegale migranten die de buitengrens passeren kunnen vrij gemakkelijk doorreizen naar de rest van Europa. Dit tot ongenoegen van Nederland en andere lidstaten. De regering is niet volledig vrij om het nationale beleid te bepalen en de immigratie te beheersen.

Rechtbanksimulatie

In deze rechtbanksimulatie zullen de partijen zich buigen over de vraag wat Nederland moet doen nu blijkt dat de Schengen regels moeilijk te handhaven zijn? Ligt de oplossing voor Nederland bij een exit uit Schengen? Moeten juist de lidstaten die zich niet aan de afspraken kunnen houden uit Schengen worden gezet? Of moet Nederland in samenspraak met andere lidstaten de regels aanpassen om het systeem te verbeteren?

Op woensdag 10 oktober organiseert Instituut Clingendael een rechtbanksimulatie over een fictief verzoek van Nederland om een uitspraak over vertrek uit Schengen en de mogelijkheid om de nationale grenzen te controleren. De partijen:

Nederland, vertegenwoordigd door

  • Thierry Baudet, jurist, schrijver, historicus. Hij wil dat Nederland de Schengen-zone verlaat en van de grenscontroles een nationale aangelegenheid maakt.
  • Hans Roodenburg, econoom, gespecialiseerd in de economische effecten van immigratie. Hij noemt Schengen en het Europese asielbeleid failliet.

tegen

Schengen, vertegenwoordigd door

  • Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Groot pleitbezorger voor vrij reizen in Europa: “het is één van de belangrijkste verworvenheden van de Europese Unie”.
  • Flora Goudappel, Jean Monnet Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij is kritisch ten aanzien van het invoeren van tijdelijke grenscontroles door EU-lidstaten.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739