vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Naar Nederland: welk visum voor welke reis?

Naar nederland: welk visum voor welke reis?

Wanneer een buitenlander naar Nederland reist en uit een visumplichtig land komt, dan heeft hij of zij een visum nodig. Voor een verblijf korter dan 90 dagen zijn er verschillende soorten visa.

Wat is een visum voor Nederland?

Een visum is een sticker die in een reisdocument (bijvoorbeeld je paspoort) wordt geplakt. Een visum geeft aan dat er op het moment van afgifte geen bezwaar bestaat tegen de binnenkomst van een buitenlandse gast voor een kort verblijf. De Nederlandse overheid toetst of iemand in aanmerking komt voor een visum.

Een visum is één van de voorwaarden voor het verkrijgen van toegang tot Nederland en de andere Schengenlanden. Een andere voorwaarde is het bezit van een medische reisverzekering voor de duur van het verblijf in Nederland of een andere Schengenland.

Er bestaan drie soorten visa kort verblijf:

A-visum: transitvisum voor luchthavens. Voor een aantal nationaliteiten geldt de transitvisumplicht voor luchthavens. Dit visum is nodig als een buitenlander tijdens een internationale vlucht- naar een land buiten het Schengengebied- een tussenlanding maakt op een luchthaven in een Schengenland (bijvoorbeeld Schiphol). De buitenlander mag tijdens deze tussenlanding de internationale zone van de luchthaven niet verlaten. Dit transitvisum geeft dan ook geen toegang tot het Schengengebied. De volgende nationaliteiten hebben een transitvisum nodig voor Schengenlanden: Afghanistan, Bangladesh, Congo (Democratische Republiek), Eritrea, Ethiopië, Ghana, Irak, Iran, Nigeria, Pakistan, Somalië en Sri Lanka.

Luchthaventransit visumplichtige landen voor Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg): Angola, Colombia, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Nepal, Soedan, Sierra leone en Syrië.

C-visum: visum kort verblijf voor maximaal 90 dagen, ook wel Schengenvisum genoemd. Een visum kort verblijf kan voor verschillende doelen worden aangevraagd, bijvoorbeeld: vakantie, vrienden- of familiebezoek of deelname sportevenementen.

Een visum moet binnen een bepaalde periode gebruikt worden. Dit staat aangegeven op het visum. Ook staat hierop aangegeven hoe vaak iemand in die periode het land mag inreizen. Is dit één keer, dan is dit ‘single entry’, is dit meerdere keren, dan gaat het om ‘multiple entry’.

Vrije termijn van visum

De vrije termijn heeft een duur van 90 dagen binnen 180 dagen. De termijn van 180 dagen begint op het moment dat iemand voor het eerst het Schengengebied inreist. De 90 dagen kunnen verspreid worden over 180 dagen, maar deze kunnen ook in één keer achter elkaar gebruikt worden. Als iemand 90 dagen achter elkaar in Nederland verblijft, dan moet deze persoon daarna 90 dagen buiten het Schengengebied verblijven. Pas daarna kan weer gebruik gemaakt worden van een nieuwe vrije termijn van 90 dagen.

Medische verzekering voor visum

Naast een visum moet een buitenlandse gast bij het betreden van het Schengengebied ook kunnen aantonen dat hij/zij verzekerd is tegen spoedeisende medische hulp en repatriëring. Dit dient als dekking van eventuele uitgaven. De verzekering moet geldig zijn op het hele grondgebied van de Schengen lidstaten en gedurende de duur van het verblijf. De minimum dekking voor medische kosten en repatriëring moet € 30.000,– bedragen. Een reisverzekering voor buitenlandse toeristen afsluiten is erg eenvoudig. Meestal dezelfde dag (op werkdagen) ontvang je de polis digitaal per e-mail en wij versturen de polis ook per reguliere post.

De Travel Risk Insurance afsluiten kan hieronder:

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een visum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739