vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Nederlandse reizigers lopen jaarlijks groot risico op dodelijke malaria

Nederlandse reizigers lopen jaarlijks groot risico op dodelijke malaria

Nederlandse reizigers lopen jaarlijks groot risico op dodelijke malaria

Steeds meer Nederlanders slikt geen malariapillen meer, indien ze naar de tropen reizen. Buitengewoon onverstandig en gevaarlijk, vinden deskundigen.

Dit staat te lezen in een artikel van het Nederlands Dagblad. Malaria is een zeer ernstige ziekte, niet zelden met dodelijke afloop. Desondanks slikt bijna de helft van de Nederlanders geen malariapillen als ze op reis gaan naar een land waar deze gevaarlijke ziekte heerst.

Reizigers noemen als reden voor deze keuze:

  • Tabletten zijn te duur.
  • Slecht geïnformeerd of vergeten.
  • Men wil ze niet op voorhand wil slikken.
  • Ideële motieven.

Volgens Ingeborg van Schayk, directeur van de Nederlandse Malariastichting, is deze keuze buitengewoon onverstandig. Ooit kreeg zij zelf malaria en is er bijna aan gestorven.

Malaria in Nederland

De meeste besmettingen komen voor in Afrika, zelfs meer dan 80%. Een aanzienlijk deel van de patiënten is zelf van origine afkomstig uit landen als Ghana of Nigeria. Tussen 2000 en 2007 liepen bijna 3.000 Nederlanders in het buitenland malaria op. Onder toeristen en mensen die vrienden of familie bezoeken is het aantal besmettingen de afgelopen jaren gestaag gedaald. Het aantal expats en zakenmensen met malaria zit echter in de lift.

Gambia

Goedkope reizen naar Afrika, zoals strandvakanties naar Gambia zijn populair. Veel vakantiegangers weten niet dat malaria in Gambia voorkomt. Een last minute reis is soms ook de reden dat er geen tijd meer is om nog pillen te halen.

Eind vorig jaar stierven nog twee Nederlandse reizigers aan malaria. Zij liepen de ziekte op in Gambia. De patiënten verbleven slechts kort in Gambia en gebruikten geen malariaprofylaxe. In voorgaande jaren werden aan het eind van het regenseizoen in Gambia, dat ongeveer loopt van juni tot half september, regelmatig gevallen van malaria gemeld. In 2008 zijn ook twee Nederlandse reizigers overleden aan de gevolgen van malaria.

Gambia is een risicoland in West-Afrika. Gambia kent, als één van de weinige landen in West-Afrika, geen verplichte gelekoorts-vaccinatie. Hierdoor bezoeken reizigers minder vaak een vaccinatiebureau voorafgaand aan de vakantie naar Gambia. Hierdoor zijn ze soms ook niet op de hoogte van de malariarisico’s. Reizigers die met ziekteverschijnselen uit Gambia terugkeren, moeten zo snel mogelijk contact opnemen met een arts.

Geen malariatabletten

Ruim 400 Nederlanders zijn in 2009 ondervraagd tijdens het jaarlijkse Schiphol onderzoek over hoe zij zich beschermen tegen infectieziekten naar verre bestemmingen. Hieruit bleek destijds dat meer dan 10% van de Nederlandse vakantiegangers, zelfs naar een hoog risicoland als Gambia, geen malariatabletten slikt. “Daarom sterven er nog steeds Nederlanders aan malaria”, verklaart Dr. Pieter van Thiel, internist (Tropencentrum AMC Amsterdam). “Dat vind ik onbegrijpelijk. Een reiziger moet zorgeloos van een vakantie kunnen genieten. Een goede reisadviseur heeft hier oog voor en de reiziger heeft zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid.”

Reizen naar de tropen? Preventie noodzakelijk!

Welke preventiemaatregelen tegen malaria voor jou van belang zijn, hangt af van de reisbestemming, je reisgedrag, het soort reis, de verblijfsduur en je gezondheid. Voor informatie hierover kun je terecht bij:

  • Je huisarts
  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)
  • Gemeentelijke Gezondheid Dienst (GGD)
  • Travel Clinic Rotterdam
  • Het Tropencentrum
  • Vaccinatiecentra

Deze experts geven gratis (online) voorlichting over malaria risico’s, preventieve maatregelen en andere noodzakelijke vaccinaties, zodat je veilig en zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Reisverzekering

Er zijn ook reisverzekeraars die de mogelijkheid tot een vaccinatie- en of malaria preventie advies bieden, bijvoorbeeld Allianz Global Assistance. Heb je een Globetrotter Reisverzekering, Doorlopende Reisverzekering of Doorlopende Zakenreisverzekering afgesloten en is je reisplan bekend? Dan kun je gratis gebruik maken van Allianz Global Assistance Inentingsadvies, dit kan zowel telefonisch als online.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739