vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Op vakantie: Wel of geen reisverzekering?

Op vakantie: Wel of geen reisverzekering?
Op vakantie: Wel of geen reisverzekering?

De vakantieperiode breekt aan. Je vraagt je misschien af of je ook een reisverzekering nodig hebt. En moet dat een kortlopende- of doorlopende reisverzekering zijn? Maar ook, waar moet je verder op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Wel of geen reisverzekering

Of je wel of geen reisverzekering afsluit is een persoonlijke keuze. Misschien heb je veel geld achter de hand bij nood en maak je jezelf geen zorgen. Het belangrijkste is dat indien je geen reisverzekering hebt en er gebeurt iets vervelends, de kosten voor jou zijn. Stel dat je wegens ziekte naar Nederland moet worden gebracht dan zijn de kosten hiervan voor jou. Je praat dan over duizenden euro’s want dat kost een medische repatriëring, maar ook als een helikopter je van een berghelling redt. Of als je met een gipsvlucht terug moet naar Nederland.

In sommige landen liggen de kosten voor medische zorg hoger dan in Nederland. Als je alleen een basis zorgverzekering hebt, moet je het verschil zelf bijbetalen. Heb je een reisverzekering met dekking voor medische kosten dan hoef je nooit bij te betalen en ook niets voor te schieten. Zelfs een privé-kliniek wordt dan vergoed.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering is een verzekering die je afsluit voor één reis of vakantie. Ga je vaker per jaar op reis, sluit dan een doorlopende reisverzekering af. Dat is gemakkelijker maar ook voordeliger. Meestal is een doorlopende reisverzekering al goedkoper wanneer je meer dan 17 tot 21 dagen per jaar of met een gezin op vakantie gaat. Ga je regelmatig sporten tijdens je vakantie of doe je ook aan wintersport dan moet je dat extra meeverzekeren.

Europa of werelddekking afsluiten?

Bij het afsluiten van deze reisverzekering heb je de keuze uit Europadekking of werelddekking. Met de Europadekking ben je verzekerd in alle Europese landen inclusief de Azoren, de Canarische eilanden, Madeira, en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee. Europadekking geldt ook voor zeereizen tussen de genoemde gebieden. Voor alle overige landen kies je werelddekking.

Wat valt onder de dekking van een reisverzekering?

Er zijn kosten die door geen enkele andere verzekering worden gedekt. Dat zijn onvoorziene kosten die ook wel SOS kosten worden genoemd. Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onvoorziene zaken. Ook dekt je reisverzekering de kosten wanneer je eerder naar huis moet terugkeren omdat iemand in de familie een ongeval heeft gehad of ernstig ziek is geworden. Wanneer je gered moet worden op zee of vanaf een berghelling, betaald je reisverzekeraar de rekening.

Wat dekt een reisverzekering nog meer?

Een reisverzekering bestaat uit rubrieken. We noemen er een aantal:

 • ongevallen;
 • bagage;
 • geld;
 • medische kosten.

Een belangrijke rubriek zijn de buitengewone kosten (SOS kosten), zoals:

 • de kosten van een gedwongen langer hotelverblijf;
 • de begrafenis- of crematiekosten van een verzekerde in het buitenland;
 • de kosten van opsporings- en/of reddingsacties;
 • telecommunicatiekosten;
 • reisdocumenten.

Een reisverzekering biedt ook concrete hulp. Zo kun je 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen. Je bent daarnaast gedekt voor de kosten als je onverwachts terug naar huis moet. Dat heet repatriëring. Redenen voor een repatriëring zijn bijvoorbeeld:

 • een naast familielid komt te overlijden;
 • je breekt een been tijdens het skiën;
 • je komt zelf te overlijden.

Aanvullende rubrieken

Meestal is het mogelijk om je reisverzekering uit te breiden met verschillende aanvullende dekkingen. Je kunt je meestal extra verzekeren voor:

 • annulering;
 • reisrechtsbijstand;
 • automobilistenhulp;
 • extra sportuitrusting, zoals duikuitrusting of golfuitrusting.

Wat kost een reisverzekering?

Hoeveel een reisverzekering kost bepaal je zelf. De premie van een tijdelijke reisverzekering hangt af van de duur van de reis, Europa- of werelddekking en eventuele uitbreidingen. Uiteraard dien je een reisverzekering af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Blijf je in Europa of ga je een verre reis maken? Neem je dure spullen mee, zoals een laptop en smartphone? Ga je sporten op vakantie en neem je een kostbare sportuitrusting mee? Of ga je alleen maar op het strand liggen?

Om te bepalen wat een reisverzekering kost kan je eenvoudig zelf een premieberekening maken.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Je kan hier de premie van een kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail, maak hier je keuze (de getoonde premies zijn inclusief bagagedekking):

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Wil je meer informatie over een reisverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Reisverzekeringblog, telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een email: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739