vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Oranje supporters moeten alert blijven in Rio de Janeiro

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die de Olympische Spelen in Rio bezoeken dat ze alert moeten blijven om zo geen slachtoffer van criminaliteit te worden.

Buitenlandse Zaken heeft een pop-up ambassade geopend in het Holland Heineken House in Rio de Janeiro. Dat is een tijdelijke, extra vestiging van de ambassade vanwege de Olympische Spelen. Zo kunnen sporters en supporters makkelijk en snel bij de Nederlandse overheid terecht met hulpvragen. Het is de eerste keer dat het ministerie een pop-up ambassade inzet.

Het ministerie wil met deze nieuwe dienstverlening Nederlanders nog beter helpen. Er zijn namelijk veiligheidsrisico’s voor reizen naar Brazilië. Ook is er een verhoogde kans om slachtoffer te worden van criminaliteit.

Tot nu toe is er dertien keer consulaire hulp aan Nederlanders gegeven, zegt een woordvoerster van het departement vanuit Rio de Janeiro.

De hulp die de Nederlandse ambassade levert, varieert van nooddocumenten aanmaken tot aan het helpen van aangifte doen van beroving. Een aantal Nederlanders hebben al te maken gekregen met het dievengilde. Er werden onder andere tassen en telefoons gestolen.

Hieronder een aantal tips voor Nederlanders in Brazilië:

10 x niet doen in Rio

 1. Probeer demonstraties te mijden. Tijdens de Spelen kan de onrust en het aantal betogingen wellicht (weer) toenemen. Probeer te voorkomen dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek terechtkomt.
 2. Ga zo min mogelijk alleen over straat en wees alert. Neem de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht.
 3. Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee en draag geen opvallende, dure sieraden, tassen, of zonnebrillen en stop je telefoon weg. Ga alleen met een kopie van je paspoort op stap, dat is vaak genoeg.
 4. Mocht je toch beroofd worden, verzet je dan niet en geef direct alles af.
 5. Vergeet je niet te wapenen tegen de muggen die bijvoorbeeld Zika en Dengue bij zich kunnen dragen. Smeer je goed in met Deet en slaap onder een klamboe.
 6. Vermijd de favela’s. Hier is het vaak onveilig en het risico op een (gewelddadige) overval is hier aanzienlijk groter.
 7. Het drugsbeleid in Brazilië is een stuk strenger dan in Nederland. Er geldt een zerotolerancebeleid en er wordt geen verschil gemaakt tussen hard- en softdrugs. Het bezitten of roken van een joint kan al leiden tot vervolging en gevangenisstraf.
 8. Laat je drankje nooit onbeheerd achter. Het komt geregeld voor dat er drugs in wordt gedaan, de zogenaamde ‘boa noite Cinderella’ (welterusten Assepoester).
 9. Hoewel er geen wetten of regels zijn die de rechten van homoseksuelen en transseksuelen beperken, vinden er ook in Brazilië gewelddadige antihomo-incidenten voorkomen.
 10. Koop geen tickets voor sportwedstrijden op de zwarte markt, deze zijn vaak vervalst.

10 x wel doen in Rio

 1. Download het Oranje Boekje! Hierin vind je handige tips en belangrijke adressen om er een mooie reis en een geslaagd bezoek van te maken.
 2. Registreer je als bezoeker. In het geval van een crisis of calamiteit kunnen wij zo makkelijker contact met je opnemen.
 3. Volg het reisadvies, download de 24/7 BZ Reis App van Buitenlandse Zaken en volg ons op Twitter: @247BZ.
 4. Mocht je consulaire vragen hebben, ga naar onze Pop-up Ambassade bij het Holland Heineken House. Wij zijn daar dagelijks van 11.00 uur tot 20.00 uur.
 5. Neem genoeg tijd om van A naar B te komen. Tijdens de wedstrijden kunnen de wegen en het openbaar vervoer erg druk zijn en bij de sportaccommodaties zijn strenge veiligheidscontroles.
 6. Blijf zoveel mogelijk op drukke plaatsen en vermijd rustige steegjes.
 7. Bewaar je paspoort en andere belangrijke documenten op een veilige plek en loop hier niet mee rond. Een kopie van je paspoort voldoet vaak als je je moet legitimeren.
 8. Houd je aan de wet, lokale gebruiken en omgangsvormen. Ga niet in discussie; de Braziliaanse politie is gewend autoritair op te treden en accepteert minder dan de Nederlandse politie.
 9. Leer een paar woordjes Portugees. Niet alle Brazilianen spreken goed Engels, dus bereid je voor. Obrigada!
 10. Geniet van Rio, Brazilië en de sport!

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739