vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Belgische federale politie strijdt tegen vervalste reisdocumenten op Brussels Airport

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Het team Valse en Vervalste Reisdocumenten (VVR) van de Belgische Luchtvaartpolitie (federale politie) viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan.

Tijdens deze periode werden criminele organisaties steeds spitsvondiger bij het namaken of vervalsen van bestaande documenten. Het wordt dus steeds moeilijker om fraudeurs te onderscheppen.

De grenscontroleurs en de leden van het VVR-team zijn experts in de materie en dat dankzij een permanente bijscholing, het nieuwste detectiemateriaal en kennis van de meest recente technieken die de fraudeurs hanteren.

Grensbeveiliging

De laatste 30 jaar is er veel veranderd wat betreft grensbeveiliging. De controles zelf zijn enorm gemoderniseerd, maar ook de fraudeurs blijven niet achter: de tijd van paspoorten met geplakte foto’s is voorbij. De 16 experts van het VVR-team van de Luchtvaartpolitie werken voornamelijk achter de schermen of ‘in tweede lijn’. De eerste – uiterst essentiële controle gebeurt door de grenscontroleurs aan de balies. Dat doen zij met hun getrainde kennersogen en door middel van enkele technische (basis)middelen zoals een UV-scanner en ook een vergrootglas. Passagiers die een verdacht document voorleggen worden voor een grondigere controle doorverwezen naar het VVR-team.

In 2010 hebben de grenscontroleurs bij ongeveer 10.000 passagiers documenten aangetroffen die verdacht leken. Na het meer diepgaande onderzoek in tweede lijn door het team Valse en Vervalste Reisdocumenten, bleven er uiteindelijk ruim 1500 concrete fraudedossiers over.

Fraude met visum

De fraudeurs, hoofdzakelijk afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, Irak, Palestina, Algerije en Afghanistan, proberen de grenscontroleurs op verschillende manieren te misleiden.

In een kwart van de gekende fraudegevallen op de nationale luchthaven is er sprake van frauduleus gebruik van een écht document. Zo kan men op basis van een vals geboortebewijs een paspoort aanvragen en hiermee via officiële weg een visum verkrijgen. Het visum zelf is dus legaal, maar de eigenaar heeft het visum op frauduleuze manier gekregen.

Andere gebruikte vervalsingen zijn bijvoorbeeld het namaken van een officieel document, het veranderen van de foto op de reisdocumenten of de gebruik maken van de methode “lookalike” (het zich voordoen als de persoon op de foto).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739