vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
 • Europeesche verzekeringen
 • Unigarant
 • Allianz
 • OOM verzekeringen

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Reisverzekering: rechtsbijstand in het buitenland

rechtsbijstand-buitenlandWanneer je in het buitenland bent, kun je te maken krijgen met situaties waarbij juridische hulp gewenst is.

In het buitenland gelden andere regels en wetten dan in Nederland. Daarom is het vaak moeilijk om je gelijk te krijgen. In sommige Aziatische landen is corruptie een groot probleem. Rechtsbijstand in het buitenland tijdens je vakantie of reis is zeker geen overbodige luxe.

Stel, je bent aangereden en je wilt de schade verhalen op de veroorzaker van het ongeluk. Of je hebt geen schuld aan de aanrijding, maar er wordt geld van je geëist omdat je een ‘rijke’ buitenlander bent. Een rechtsbijstandverzekering kan in zulke situaties een oplossing bieden.

Geen rechtshulpdekking in het buitenland?

Een rechtshulpverzekering wordt bij sommige reisverzekeraars aangeboden als aanvullende verzekering op de reisverzekering. Daarnaast kennen we de standaard rechtsbijstandsverzekering, meestal als onderdeel van het verzekeringspakket voor particulieren. Mocht je reeds een rechtsbijstandverzekering hebben, is het verstandig om na te kijken of deze in het buitenland ook geldig is. Vaak is het dekkingsgebied van een rechtsbijstandsverzekering beperkt tot Nederland en enkele landen in Europa. Je kunt daarom in het buitenland niet altijd gebruik maken van deze verzekering. Een rechtsbijstandverzekering is eventueel uit te breiden naar een werelddekking, maar daar betaal je meer premie voor.

Reisverzekering aanvullen met een rechtsbijstandverzekering

In het buitenland kun je op onverwachte moment geconfronteerd worden met aanzienlijke juridische kosten. Zo kan een geschil ontstaan over een contract of iemand wil je ergens voor aansprakelijk stellen. Wanneer je een reisverzekering aanvult met een rechtsbijstandsverzekering, ben je in de meeste gevallen voor deze kosten verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering bij reisverzekeraar

Bij de Europeesche is er de mogelijkheid om zowel bij een kortlopende- als bij een doorlopende reisverzekering een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Allianz Global Assistance en Unigarant biedt de rechtsbijstandsverzekering ook aan, maar alleen bij een doorlopende reisverzekering.

Recht op verhaal-, straf-, en contractbijstand

Een aanvullende dekking voor rechtsbijstand op je reisverzekering biedt veelal dekking in de volgende situaties:

 • Rechtsbijstand aan verzekerde persoonlijk of verhaalsbijstand bij schade aan zijn eigendommen, toegebracht door een derde die daarvoor wettelijk aansprakelijk is.
 • Strafbijstand, rechtsbijstand in strafzaken aangespannen tegen een verzekerde, tenzij er sprake is van een strafbaar feit dat getuigt van opzet of criminele intentie of van een overtreding van fiscale voorschriften (waaronder douanevoorschriften).
 • Contractbijstand, rechtsbijstand bij geschillen over overeenkomsten die door verzekerde zijn gesloten in rechtstreeks verband met de reis.

Voorschot en borgsommen

Een onderdeel van de rechtshulp is het voorschieten van een borgsom. Soms wordt dit door een buitenlandse overheid geëist. Dat kan in geval van een gedekte strafzaak, waarbij de betaling van een waarborgsom wordt verlangd voor vrijlating.

Een ander voorbeeld is de teruggave van een toebehorende zaak of opheffing van een beslag. Wanneer je het voorschot aanvaard, dien je dit zo spoedig mogelijk terug te betalen. Minimaal binnen één jaar na de aanvaarding.

Uitzonderingen van vergoeding

Er gelden uitzonderingen bij het verstrekken van een borgsom of vergoeding. Bijvoorbeeld bij opzet, criminele intentie of een overtreding van de fiscale voorschriften. Ook gebeurtenissen die zijn ontstaan, terwijl de bestuurder van een motorrijtuig de rijbevoegdheid onvoorwaardelijk is ontzegd of terwijl hij niet in het bezit is van een geldig rijbewijs worden niet vergoed.

Waar ben je voor verzekerd?

Met de dekking Rechtsbijstand bij de Europeesche ben je verzekerd voor:

Juridische meningsverschillen – deze moeten verband houden met een onder de reisverzekering verzekerde reis die je hebt afgelegd of nog gaat afleggen.

Verhaalsbijstand – als een ander aan jouw persoonlijk of aan jouw spullen, schade heeft toegebracht en daarvoor aansprakelijk is. DAS gaat dan de schade voor je verhalen op die ander.

Strafbijstand – in een tegen jouw aangespannen strafzaak (maar niet als je opzettelijk of met een misdadige bedoeling de wet hebt overtreden of zich niet aan fiscale voorschriften heeft gehouden).

Contractbijstand – als er juridische meningsverschillen zijn over de contracten die je in rechtstreeks verband met de reis hebt gesloten en er is sprake van een financieel belang van minimaal € 125,-.

Waarborgsom – voor het voorschieten van een waarborgsom die nodig is voor je vrijlating, voor de teruggave van jouw spullen, of om een beslag op uw spullen op te heffen.

Wat kost rechtsbijstand op een kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering uitbreiden met de dekking rechtsbijstand kost bij de Europeesche: € 0,15 per persoon per dag.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een kortlopende reisverzekering afsluiten met Europadekking? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. De premies voor een basisdekking bedragen € 1,15 per persoon per dag. Wanner je ook voor de dekking rechtsbijstand kiest, betaal je € 1,30 per persoon per dag.

Voor je een reisverzekering afsluit, kun je eerst zelf de premie berekenen. Je bepaalt zelf hoe je verzekerd wilt zijn. Na het afsluiten ontvang je de polis direct per e-mail en je kan goed verzekerd op vakantie. Bereken nu de premie:

  
 • Ruime dekking en scherpe premie.
 • Rechtsbijstand mee te verzekeren.
 • Kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd.
 • Europeesche Hulplijn.
 • Lees hier de voorwaarden.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen of wil je deskundig advies? Neem dan contact met ons op:

Reisverzekering Blog

Telefoon 055-5400408

Of stuur een email:

contact Unigarant reisverzekeringen

Er zijn 4 reacties

 1. Als je in Thailand een ongeluk krijgt ben als buitenlander altijd de klos. Ook al heb je geen schuld. Ze verwachten dat jij de schade betaalt. Denk niet dat je hulp van de politie krijgt, die is corrupt en ze nemen het op voor de eigen bevolking. Rechtsbijstand is dan wel handig.

 2. Goed om te weten: Sluit deze verzekering 3 maanden voor verstrek af bij de europeesche, want hun rechtsbijstand wordt door DAS uitgevoerd en in de voorwaarden staat dit:

  2.9.4 Wanneer bent u verzekerd?
  Heeft u pas de dekking Rechtsbijstand afgesloten? Dan moet u rekening houden met een wachttijd. DAS verleent geen rechtsbijstand als het geschil ontstaat binnen drie maanden na de ingangsdatum van de dekking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *