vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance bij negatief reisadvies

Om reizigers te behoeden voor gevaarlijke situaties geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisadvies af voor gebieden en landen. Je kan met kleurcodes zien welke gebieden onveilig zijn, waar reizigers alert moeten zijn, of naar welke gebieden reizen worden afgeraden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt veiligheidssituaties per land in kaart. Zij hebben daarvoor contact met Nederlandse ambassades en consulaten die goed weten wat er speelt in een land. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald hoe veilig een land is. Op basis daarvan brengen zij een (reis)advies uit. Voor dit advies hanteren zij vier kleurcodes:

Groen: er gelden geen veiligheidsrisico’s voor een gebied.
Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico’s waar je op moet letten, weest daarom alert.
Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog en reizen naar dit gebied wordt afgeraden wanneer dit niet noodzakelijk is.
Rood: het reizen naar dit gebied is levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Bij de hoogste classificatie (rood) raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers af om een bepaald land te bezoeken. In de volksmond heet dit ook wel een negatief reisadvies. Redenen voor het afraden van reizen zijn bijvoorbeeld gewelddadige conflicten en criminaliteit, spanningen van politieke aard of natuurgeweld.

Negatief reisadvies (code oranje en rood)

Een advies van het ministerie van Buitenlandse zaken is nooit bindend, het is alleen een waarschuwing. Je bent niet verplicht om het advies op te volgen. De verantwoordelijkheid van het wel of niet reizen naar een bepaald land ligt altijd bij een reiziger zelf.

Wat dekt een reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance?

Als je naar een land reist waarvoor alleen veiligheidsrisico’s gelden (code geel), dan ben je verzekerd met de reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Is er sprake van gedwongen oponthoud door natuurgeweld of staking en moet je daardoor langer blijven dan gepland? Dan dekt de reisverzekering van Allianz Global Assistance de extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt ook voor schade aan de bagage. De reisverzekering blijft geldig tot terugkeer in Nederland.

Landen waarvoor code rood of oranje geldt zijn niet veilig om te bezoeken. Besluit je toch naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan wordt normale reisschade zoals verloren bagage wel vergoed (mits dit meeverzekerd is op de polis). Schade die het gevolg is van de onveilige situatie in een land of gebied wordt niet vergoed. Denk daarbij aan onkosten door het vroegtijdig beëindigen van de reis of de kosten van repatriëring.

Negatief reisadvies: Mag ik een reis annuleren?

Als het ministerie afraadt om naar een bepaalde bestemming af te reizen, dan moet je contact opnemen met je reisorganisatie. Die kan beslissen om de  reis niet door te laten gaan. De reis kan dan worden omgeboekt of je krijgt je geld terug. Als de reis wordt omgeboekt, dan blijft de reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance geldig. Mocht de nieuwe reissom hoger zijn dan de oorspronkelijke reissom, dan moet je die wel laten aanpassen.

Reisadvies tijdens de reis

Het kan zijn dat je al je bestemming bent en er gebeurt iets onverwachts zoals een natuurramp of een bomaanslag. In dat geval zal de reisorganisatie besluiten om reizigers eerder terug te halen. Ben je op eigen gelegenheid in een land dan is het verstandig om contact op te nemen met BuZa. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is nu 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op +31247-247-247 voor praktische tips en hulpvragen vanuit het buitenland.

Als er sprake is van een calamiteit én de reis is geboekt bij een touroperator die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan zijn de kosten van het annuleren van de reis gedekt door het fonds.

Vragen?

Heb je vragen over een reis- en annuleringsverzekering? Stuur een e-mail naar: info@reisverzekeringblog.nl of bel ons, telefoon: 055 – 540 04 08 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739