vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisadvies Libanon aangepast: Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Libanon vandaag aangepast in verband met de actualiteiten en onveilige gebieden.

Op website van BuZa staat de volgende tekst te lezen:

“Spanningen in Libanon kunnen snel oplopen. Daar zijn binnenlandse redenen voor, zoals de religieuze tegenstellingen in het land, de slechte leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen en de aanklachten van het Speciaal Tribunaal voor Libanon. Maar ook de ontwikkelingen in Syrië en de gespannen verhoudingen met Israël kunnen een rechtstreekse uitwerking hebben op de veiligheidssituatie in Libanon.

Er bestaat een risico dat in Libanon geweld uitbreekt. De veiligheid kan plotseling en snel verslechteren. Incidenten die eerst plaatselijk van karakter zijn kunnen zich snel uitbreiden naar een groter gebied. Als geweldsincidenten zich voordoen, dan kunnen deze in het gehele land gevolgen hebben voor de persoonlijke veiligheid en mobiliteit. Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens kunnen zonder vooraankondiging geblokkeerd raken. Demonstraties kunnen leiden tot blokkering van de toegangswegen tot de stad en het vliegveld. Reizigers kunnen het risico lopen om verzeild te raken in geweldsincidenten dan wel op de verblijfplaats vast te komen zitten en/of het land niet te kunnen verlaten.

De ontwikkelingen in Syrië hebben een negatieve invloed op de veiligheidssituatie in Libanon. Vooral in gebieden met een grote soennitische gemeenschap kunnen de spanningen hoog oplopen, vooral rond het vrijdaggebed. Alle reizen vanuit Libanon naar Syrië worden ontraden (zie het reisadvies Syrië).

Medio 2011 hebben vooral in de Bekaa-vallei een aantal incidenten en ontvoeringen plaatsgevonden, waarbij ook buitenlanders het doelwit waren. (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Bij zowel de autoriteiten en de diverse bewakings- en ordediensten alsook onder de bevolking zelf is als gevolg van mogelijke politieke spanningen sprake van een sterk verhoogde alertheid op mogelijke bedreigingen voor de openbare orde en veiligheid. Gedrag van bezoekers dat wordt gezien als dreiging voor de veiligheid van de staat of personen kan tot serieus onderzoek inclusief aanhouding leiden. Dat kan al gelden voor het maken van foto’s van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities.

Libanon is formeel nog in staat van oorlog met Israël. Volgens de Libanese wet is elk contact met Israël verboden. Dat geldt ook voor telefoonverkeer en andere vormen van communicatie (skype, facebook, twitter). Dit wordt nauwlettend gemonitord door de Libanese veiligheidsdiensten.

Reizigers wordt geadviseerd goed geïnformeerd te blijven over de actuele politieke ontwikkelingen, extra waakzaamheid te betrachten en samenscholingen en demonstraties te mijden. Tevens wordt reizigers geadviseerd zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Beiroet: bei-ca@minbuza.nl, en informatie op de website van de ambassade te volgen https://libanon.nlambassade.org. Het telefoonnummer buiten kantooruren voor consulaire noodgevallen is 00 961 70 189 389.

Onveilige gebieden in Libanon

Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar: 

  • de Bekaa-vallei, met uitzondering van de hoofdweg van Beiroet naar Baalbek en de opgravingen in Baalbek zelf; 
  • de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon in verband met de veiligheidssituatie in en rond deze kampen; 
  • het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël, vanwege de constante spanning in dat gebied; 
  • de stad Tripoli vanwege de actuele ongeregeldheden; en 
  • het gehele grensgebied van Libanon met Syrië in verband met Syrische militaire operaties langs de Libanees-Syrische grens. Reizigers wordt daar bovendien geadviseerd rekening te houden met het feit dat de grens niet altijd duidelijk gemarkeerd is.

Bij reizen in en naar de Bekaa-vallei dient extra voorzichtigheid in acht genomen te worden in en om Hermel, Brital, Ersal, Majdel Anjar en Anjar en aan de Syrische grens gelegen plaatsen. Tevens wordt u geadviseerd in de Bekaa-vallei op de hoofdwegen te blijven, ook bij Masnaa, de grensovergang naar Syrië. Als toegang naar de Bekaa-vallei wordt u geadviseerd alleen gebruik te maken van de hoofdverbindingsweg van Beiroet richting Damascus. Het gebruik van andere doorgangswegen door de bergen naar de Bekaa-vallei wordt ontraden

Buitenlanders die het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël willen bezoeken hebben voorafgaande toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten. In dit gebied gaat een groot gevaar uit van de aanwezigheid van niet-geëxplodeerde clusterbommen en mijnen indien u de doorgaande wegen verlaat.”

Actuele reisadviezen

Bezoek voor de meest actuele reisadviezen altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken: www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739