vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reistips voor een onbezorgde vakantie

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz kortlopende reisverzekering!

Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Europadekking al vanaf €1,50 per dag, inclusief dekking reisbagage tot €4.000,-

Je wilt natuurlijk een zorgeloze en ontspannen vakantie. Lekker genieten van de zee, zon, sneeuw of van de natuur. Een goede voorbereiding van je reis is daarom belangrijk.

Reisverzekeringblog geeft in dit artikel enkele reistips om optimaal en onbezorgd van je vakantie te kunnen genieten. Voor zowel vakantiegangers als echte Globetrotters.

Reisverzekering

Bij een goede voorbereiding hoort het afsluiten van de juiste reisverzekering. Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen materiële schade en eventuele medische kosten tijdens je vakantie. De reisverzekeraar biedt je ook professionele hulp in het land waar je op vakantie bent en zorgt ervoor dat je wordt teruggebracht naar Nederland indien noodzakelijk.

Reistips voor een onbezorgde vakantie
Reistips voor een onbezorgde vakantie

Vaccineren en medicijnen op reis

Reizigers die medicijnen gebruiken doen er goed aan de medicatie te laten opnemen in een medisch paspoort. Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is onder andere verkrijgbaar bij iedere apotheek, huisarts en GGD.

Informeer tijdig naar vaccinaties die aanbevolen worden voor je reisbestemming. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, maar ook bij de GGD of Travel Clinic. Enkele reisverzekeraars bieden zelfs de mogelijkheid voor een gratis inentingsadvies aan.

Voorbereidingen autovakantie

Ga je met de auto op vakantie? Tref dan de volgende voorbereidingen:

 • Neem je autopapieren mee (rijbewijs,’groene kaart, enz.)
 • Zorg ervoor dat je een reservesleutel van de auto bij je hebt.
 • Indien je buiten de Europese Unie gaat reizen met je auto, informeer dan of een internationaal rijbewijs vereist is. Het internationale rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB.
 • Sluit een reisverzekering met Pechhulpverzekering af die ook in het buitenland geldig is. Zo krijg je onderweg altijd de benodigde hulp als er iets met je auto mankeert.
 • Pak je reisbagage altijd op het laatste moment in de auto. Dit verkleint de kans op diefstal.
 • Sluit de auto altijd af. Ook als je even gaat tanken. Reisverzekeraars zullen nooit uitkeren als blijkt dat je auto niet op slot was of als je de spullen onbeheerd achtergelaten hebt.

Voorbereidingen vliegreis

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat zijn de volgende zaken belangrijk:

 • (e-)tickets;
 • paspoort;
 • vluchtnummer;
 • luchtvaartmaatschappij.

Moet je overstappen tijdens je vliegreis? Bekijk dan vooraf de grootte van het vliegveld dat je aan gaat doen. Sommige luchthavens zijn erg groot. Neem daarom ruim de tijd om over te stappen.

Thuisblijvers

Naast zelf belangrijke gegevens bij de hand te hebben, zullen achterblijvers ook de beschikking hierover moeten hebben. De volgende informatie is van belang:

 • De gegevens van het vakantieverblijf (naam, adres, telefoonnummer en e-mail).
 • De periode van je vakantie.
 • Het polisnummer van je reis-, auto- en ziektekostenverzekering en de maatschappij waar deze verzekeringen zijn afgesloten.
 • Een kopie van je paspoort, visum en/of rijbewijs.
 • Vluchtnummers, vertrek- en aankomsttijden.

Over hoe meer gegevens de thuisblijvers de beschikking hebben, des te sneller zij kunnen handelen bij nood. Bovenstaande lijst geeft slechts enkele belangrijke gegevens die voor de thuisblijvers van belang zijn. Voor een volledig overzicht kun je dit artikel lezen: ‘Thuisblijvers, vergeet ze niet’.

Niet vergeten

 • Paspoort. Controleer de geldigheidsdatum van je paspoort. In sommige landen stelt men het verplicht dat je paspoort een aantal maanden geldig moet zijn bij vertrek uit het land.
 • Visum. Vraag deze op tijd aan, soms kan het enige tijd duren voordat je een visum ontvangt.
 • Heb pasjes of een kopie van de polis van je zorg- en reisverzekering bij de hand.
 • Neem de polisvoorwaarden en het dekkingsoverzicht van je reis- en/of annuleringsverzekering voor de reis door. Controleer of je voldoende verzekerd bent voor de reis die je wilt gaan maken.
 • Maak een kopie van alle belangrijke documenten. Je kunt de kopieën meenemen, maar ook opslaan op een USB-stick of naar je e-mailadres toesturen.
 • Denk aan bankpasjes, contant geld, creditcards en reischeques.
 • Uiteraard dien je de vliegtickets mee te nemen.
 • Een EHBO-set is handig. Wanneer er iets gebeurt, komt deze van pas.
 • Zorg ervoor dat je belangrijke telefoonnummers (noodnummers) en gegevens (bankpasnummers etc.) in het geheugen van je telefoon hebt opgeslagen.
 • Denk aan je medicijnen. Neem deze bij voorkeur mee met een medisch paspoort.

Een ander handig hulpmiddel is een wereldstekker. In het buitenland kan het type stekker en het voltage namelijk verschillen met dat Nederland. Mocht dat op de vakantiebestemming zo zijn? Sluit dan een wereldstekker aan, waardoor je toch je eigen apparaten kunt gebruiken.

Gezondheid tijdens je reis

Niets is zo vervelend als ziek worden tijdens je vakantie. Hieronder geven we een aantal tips om de kans om een ziekte op te lopen in het buitenland aanzienlijk te verminderen.

 • Veel gezuiverd water drinken. Dit helpt ook tegen een jetlag.
 • Beweeg voldoende tijdens de heen- en terugreis. Doe bijvoorbeeld rek en strek oefeningen met je voeten in het vliegtuig, waardoor je niet verkrampt.
 • Om maag- en darmproblemen te voorkomen moet je voorzichtig zijn met het voedsel. Kijk of het eten gekoeld is geweest en voldoende is verhit tijdens de bereiding.
 • In het buitenland kun je bij ziekte andere medicijnen krijgen dan in Nederland. Heb je geen vertrouwen in de medicijnen? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar.
 • Moet je eerder naar huis omdat je ziek bent geworden in het buitenland? En wil je dit verhalen op de annuleringsverzekering? Dan is het noodzakelijk dat je een medisch rapport hebt, dat bevestigt dat je wegens ziekte eerder naar huis moest.

Zorgvuldig met kostbare spullen

Neem altijd zo min mogelijk kostbaarheden mee op reis. Indien je toch kostbare spullen meeneemt op vakantie, dien je deze nooit onbeheerd achter te laten. Je kunt een kluisje huren om je waardevolle spullen veilig op te bergen.

Als je op pad gaat, is het verstandig je geld, pasjes en papieren altijd onder je kleding te dragen. Hiermee verminder je de kans op diefstal. Mocht er ondanks de genomen maatregelen toch iets gestolen worden of kwijtraken, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Vraag altijd om een kopie van het proces-verbaal, want zonder bewijsmateriaal kun je geen schade claimen bij je reisverzekeraar.

Alarmcentrale helpt dag en nacht

Mocht er tijdens je vakantie iets mis gaan, kun je altijd contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. De medewerkers van de alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ze helpen je in de Nederlandse taal. De alarmcentrale kan hulp bieden bij ziekenhuisopname, het uitvallen van een bestuurder of het regelen van vervangend verblijf. Wat er ook aan de hand is, de medewerkers van de alarmcentrale staan altijd voor je klaar.

Schade? Snel indienen bij je reisverzekeraar!

Gebeurt er tijdens de reis iets waar je een schadeclaim voor wilt indienen, doe dit dan altijd zo snel mogelijk. Veel reisverzekeraars bieden een online-mogelijkheid, waardoor je zelfs al tijdens je vakantie een schadeclaim kunt indienen. Stuur altijd zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee, zoals een proces-verbaal, bonnetjes, nota’s of een medisch rapport. Hoe vollediger de informatie is, des te sneller kan een reisverzekeraar jouw schadeclaim afhandelen.

Reisverzekering vergeten? Sluit hem nu af!

Ben je vergeten om een kortlopende reisverzekering af te sluiten? Geen nood, doe dat hier alsnog en ontvang de polis direct per e-mail.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Annuleringsverzekering vergeten of te laat?

Het komt in de praktijk nog wel eens voor dat men vergeet een annuleringsverzekering af te sluiten. Dat kan vervelende financiële consequenties hebben. Toch kan Reisverzekeringblog meestal wel een passende oplossing bieden.

Een annuleringsverzekering vergeten? Of is de termijn van zeven dagen na het boeken verstreken? Neem contact met ons op: 055- 5400408 in bijna alle gevallen kunnen wij je helpen.

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739