vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekeraars gesterkt in aswolkclaim tegen luchtvaartmaatschappijen

Buza roept nederlanders dringend op om mali te verlaten Nederlandse reisverzekeraars voelen zich gesterkt door de conclusie van Advocaat-generaal Bot dat luchtvaartmaatschappijen tijdens de stremming van het vliegverkeer door de aswolk in 2010 verzorging hadden moeten bieden aan gestrande passagiers.

Bot deed zijn conclusie als Advocaat-generaal aan het Europese Hof van Justitie, waar een Ierse passagier een claim had ingediend nadat zij twee jaar geleden in Portugal was gestrand door toedoen van de aswolk.

Reisverzekeraars keerde miljoen uit aan gestrande reizigers

Om de overlast voor hun verzekerden zoveel mogelijk te beperken hebben Nederlandse reisverzekeraars destijds tussen de acht en tien miljoen euro aan onkosten vergoed. Het ging daarbij om vergoedingen van onder andere verblijfs- en telefoonkosten. Daarmee is voorkomen dat veel reizigers in de kou kwamen te staan en werd individuele reizigers een gang naar de rechter bespaard.


Europese hof

Uit Europese wetgeving bleek al eerder dat luchtvaartmaatschappijen een belangrijke verantwoordelijkheid dragen voor het vergoeden van vergoedingen voor overnachtingen en maaltijden. De conclusie van de Advocaat-generaal steunt de verzekeraars in hun opvatting dat ook de luchtvaartmaatschappijen een deel van de onkosten voor hun rekening hadden moeten nemen.

Het Verbond van Verzekeraars overweegt om op korte termijn een claim in te dienen bij de betrokken luchtvaartmaatschappijen om alsnog een deel van de kosten te verhalen. In de zaak van de Ierse passagier doet het Europese Hof binnenkort een definitieve uitspraak.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er is één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739