vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering?

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz kortlopende reisverzekering!

Allianz Global Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Al vanaf € 1,40 per dag, inclusief dekking reisbagage tot € 4.000,- in heel Europa verzekerd.

Een reisverzekering en annuleringsverzekering worden nog wel eens door elkaar gehaald. Waarin verschilt een reisverzekering nu eigenlijk van een annuleringsverzekering? Dat zullen wij in dit artikel toelichten.

Een reisverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor tijdens je vakantie of reis. Deze verzekering biedt bescherming voor onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld medische kosten tijdens je vakantie, verlies of diefstal van bagage en dergelijke.

Een annuleringsverzekering daarentegen is een specifieke verzekering die je alleen kunt afsluiten om je te beschermen tegen de kosten die je moet maken als jij je reis moet annuleren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je ziek wordt vlak voor jouw reis, of als er onvoorziene omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je niet kunt reizen. De annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je hebt gemaakt voor de reis, zoals bijvoorbeeld vliegtickets en hotelovernachtingen. Een annuleringsverzekering kan ook als onderdeel van een reisverzekering worden afgesloten maar ook apart.

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering?
Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering?

In het algemeen geldt dat het afsluiten van een reisverzekering aan te raden is als je op reis gaat, omdat deze verzekering je beschermt tegen onverwachte kosten en ongemakken tijdens je vakantie. Als je een reis hebt geboekt die je mogelijk moet annuleren, dan is het afsluiten van een annuleringsverzekering ook zeker aan te bevelen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Reisverzekering en annuleringsverzekering voor op vakantie

Ga je binnenkort een vakantie boeken dan krijg je ook te maken met de begrippen reisverzekering en annuleringsverzekering. Beide verzekeringen zijn bedoeld om jou te beschermen tegen eventuele financiële risico’s. Toch zijn deze schadeverzekeringen niet met elkaar te vergelijken, daarin verschillen ze te veel van elkaar.

Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekering tegen schade die wordt opgelopen tijdens het reizen of tijdens je vakantie. Doorgaans dekt een reisverzekering alleen vakanties, dus geen reizen met een zakelijk doel. Daarvoor zijn er aparte zakenreisverzekeringen. Een reisverzekering dient meestal als aanvulling op andere afgesloten verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Een reisverzekering biedt alleen dekking wanneer eerder afgesloten verzekeringen geen dekking bieden. Het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering zijn de zogenaamde SOS kosten. Deze omvatten de kosten voor hulpverlening en noodsituaties, denk daarbij aan:

 • repatriëring;
 • terugreiskosten bij ziekte of overlijden van familie;
 • reddings- en opsporingskosten;
 • vervoer stoffelijk overschot;
 • extra verblijfskosten;
 • hulpverlening door de Alarmcentrale;

Je kunt een reisverzekering eenmalig afsluiten voor de duur van je vakantieperiode. Dit noemt men een kortlopende-, aflopende- of eenmalige reisverzekering. Indien je één keer per jaar op vakantie gaat is de kortlopende variant meestal het voordeligst. Een kortlopende reisverzekering stopt automatisch na afloop van je vakantie en je betaald eenmalig de premie. Ga je regelmatig op vakantie of voor een langere periode dan is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd voordeliger.

Annuleringsverzekering

Een totaal andere verzekering is de annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering biedt dekking voor annuleringskosten. Dit zijn kosten die je moet betalen wanneer de reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat je vlak voor vertrek ziek bent geworden. Ook vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van de) reissom bij het tussentijds afbreken van de vakantie. Er moet wel sprake zijn van een gedekte gebeurtenis. Dat betekent dat de annulering of afbreking alleen wordt vergoed wanneer de oorzaak in de polisvoorwaarden staat vermeld. Ook van de annuleringsverzekering bestaat een aflopende- en doorlopende variant.

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz annuleringsverzekering

 Verzekerd bij annulering reisonderbreking en vertraging.

  Dekking voor familieleden in 1e, 2e en 3e graad.

 Huisdieren vallen ook onder de dekking.

  Dekking samengestelde reizen is mogelijk.

Met de annuleringsverzekering ben je uitstekend verzekerd voor annulering, vertraging en reisonderbreking. Zo krijg je een vergoeding voor gemiste vakantiedagen bij het afbreken van je vakantie of bij ziekenhuisopname in het buitenland.

Een annuleringsverzekering biedt meestal dekking bij:

 • overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naaste familielid;
 • medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden;
 • complicaties bij een zwangerschap;
 • echtscheiding;
 • onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning;
 • ernstige schade aan je huis of bedrijf;
 • onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband;
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid;
 • weigering van een visum;
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan.

Je kunt in de voorwaarden precies nalezen welke gebeurtenissen nog meer gedekt zijn.

Verschil reisverzekering – annuleringsverzekering

Er zijn nog meer verschillen tussen de reisverzekering en de annuleringsverzekering. Een reisverzekering is naar eigens wens samen te stellen. De premie is afhankelijk van het aantal dagen dat je verzekerd wilt zijn en welke dekkingen je kiest. De premie voor een annuleringsverzekering is een vast percentage van de reissom. Er zijn meestal maar twee varianten van een annuleringsverzekering. Bij de uitgebreide en duurdere versie krijg je de volledige reissom vergoedt, zelfs als je op de één na laatste dag je vakantie moet afbreken.

Een reisverzekering kan je afsluiten wanneer je dat wilt. Zelfs nog vijf minuten voor je vertrekt. Een kortlopende annuleringsverzekering echter, moet direct bij de boeking of binnen 7 dagen na het boeken worden afgesloten. Ben je daarmee te laat? Dat is bij ons meestal geen probleem, neem dan contact met ons op.

Onbezorgd op vakantie

Zoals je kunt lezen, dient een reisverzekering een ander doel dan een annuleringsverzekering. Toch zijn beide verzekeringen van belang wanneer je onbezorgd op vakantie wilt gaan. Bij Reisverzekeringblog.nl kan je snel en gemakkelijk vrijwel alle denkbare reis- en annuleringsverzekeringen afsluiten.

Wil je eerst een advies op heb je vragen, neem dan per e-mail of per telefoon contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739