vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Reisverzekering: Nederlander kijkt naar prijs en vergeet dekking

wat-kost-reisverzekering Nederlanders kijken bij het afsluiten van een reisverzekering vooral naar de prijs en of ze pakketkorting krijgen, terwijl het juist belangrijk is dat de reisverzekering is toegesneden op de vakantie.

Wijzer in geldzaken roept vakantiegangers daarom op altijd goed te kijken of ze goed verzekerd op reis gaan en helpt ze op weg met de toegankelijke tool ‘Check je vakantieverzekeringen’.

Reisverzekering is voor calamiteiten

De belangrijkste onderdelen van een reisverzekering zijn uiteindelijk de dekking voor grote kosten door ziekte of een ongeval. Het gaat dan om kosten voor reddingsoperaties, medische kosten en repatriëring. Maar lang niet in elke reisverzekering zit deze dekking. Medische kosten moeten vaak apart worden verzekerd en voor een reis buiten Europa of het doen van een extreme sport moet een aparte dekking worden gesloten.

Nederlanders kijken naar prijs en pakketkorting

Uit representatief onderzoek dat Wijzer in geldzaken heeft gedaan blijkt dat 25% van de Nederlanders een reisverzekering vooral op de prijs selecteert en 21% vooral op de pakketkorting die ze krijgen omdat ze ook andere verzekeringen bij een verzekeraar hebben lopen.

‘Neiging om alleen naar prijs te kijken typisch menselijk gedrag’

Volgens emeritus-hoogleraar economische psychologie Fred van Raaij, is de neiging om alleen te kijken naar de prijs typisch menselijk. “Het is een automatisme. Hebben we een reisverzekering? Ja, dan is het goed. Maar je accepteert te snel dat het in orde is, terwijl er heel veel uitzonderingen in de polisvoorwaarden zitten. Je zou het allemaal moeten doorlopen maar de meeste mensen doen dat niet. Het is onze beperkte rationaliteit. We zijn wel rationeel in de zin dat we iets goeds willen kiezen, maar we willen niet alle details doornemen.”

Risico’s vanuit gedragswetenschap

De kortlopende en de doorlopende reisverzekering brengen vanuit gedragsperspectief allebei hun eigen risico’s met zich mee. Een kortlopende reisverzekering wordt vaak kort voor vertrek nog snel even afgesloten. Bij de keuze geeft de prijs vaak de doorslag. Vergelijkingssites werken dit in de hand doordat ze vooral vergelijken op de prijs.

Ook met doorlopende verzekering

De doorlopende reisverzekering leidt tot het risico dat de vakantieganger niet nagaat of de vakantie die hij gaat maken wel wordt gedekt. Een voorbeeld is een consument die zonder dekking voor medische kosten naar de Verenigde Staten reist en zo grotendeels zelf voor de kosten opdraait als hij op de eerste hulp belandt.

Tool ‘Check je vakantieverzekeringen’

Van de Nederlanders heeft 76% een reisverzekering. Het is een verzekering die tegen relatief weinig kosten een hoop ellende kan voorkomen. Maar de diversiteit van het aanbod maakt dat er een risico is net met de verkeerde verzekering op reis te gaan. Wijzer in geldzaken helpt de consument daarom met de tool ‘Check je vakantieverzekeringen’.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739