vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reisverzekering voor Schengenvisum: meest gestelde vragen en antwoorden

Reisverzekering voor Schengenvisum
Reisverzekering voor Schengenvisum

Wanneer een buitenlander naar Nederland komt voor een vakantie of om familie, vrienden of een geliefde te bezoeken, moet er soms een visum worden aangevraagd. Voor de meeste landen buiten het Schengengebied, geldt een visumplicht.

Bij de aanvraag van een visum zijn een aantal bewijsstukken verplicht. Zo moet er ook een reisverzekering worden afgesloten. Reisverzekeringblog heeft de meeste gestelde vragen en antwoorden over een reisverzekering voor een toeristenvisum op een rijtje gezet.

Vraag: Wat is het verschil tussen een Schengenvisum, Toeristenvisum en een Visum Kort Verblijf, type C?
Antwoord: Er is geen verschil. Het zijn namen die gebruikt worden om hetzelfde aan te duiden. Officieel is de benaming: Visum Kort Verblijf, type C.

Vraag: Ik wil mijn vriendin, familie, vriend naar Nederland laten komen. Welke landen zijn visumplichtig?
Antwoord: Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Nederland, hangt het af van het land van herkomst of er een visum nodig is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op haar website een overzicht van alle nationaliteiten die een visum nodig hebben voor een verblijf in Nederland. Een visum voor maximaal 3 maanden heet een Visum Kort Verblijf. Met een VKV mag je gast maximaal 90 dagen in Nederland of een ander Schengenland verblijven.
Meer informatie: lijst met visumplichtige landen

Vraag: Waar moet een Schengenvisum worden aangevraagd?
Antwoord: Een Schengenvisum moet worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat (-generaal) in het land waar de aanvrager woont.

Vraag: Waarom is een reisverzekering verplicht voor een visumaanvraag?
Antwoord: Bij de aanvraag of bij het ophalen van het visum moet de visumaanvrager kunnen aantonen dat er een reisverzekering is afgesloten gelijk aan de periode van verblijf in Nederland. De reden hiervoor is dat de Schengenlanden niet willen opdraaien voor eventuele kosten van een buitenlandse gast, zoals ziekenhuiskosten. Een reisverzekering is tevens een (financiële) bescherming voor een iemand die garant staat.

Vraag: Waar moet een reisverzekering voor een visumaanvraag aan voldoen?
Antwoord: De reisverzekering moet dekking bieden voor eventuele uitgaven op het gebied van repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg en/of spoedbehandeling in het ziekenhuis. De af te sluiten medische reisverzekering moet voor het gehele Schengengebied geldig zijn, een minimale dekking hebben van € 30.000 en de gehele duur van het beoogde verblijf bestrijken. Het bewijs van de originele verzekeringspolis moet bij de indiening van de aanvraag of pas bij afgifte van het visum overlegd worden.

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in het buitenland?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem, je kan in Nederland een reisverzekering voor een Schengenvisum afsluiten.. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en de buitenlandse gast is de verzekerde.

Vraag: Hoe betaal ik de premie voor een Schengenvisum reisverzekering?
Antwoord: Op het aanvraagformulier kun je ons machtigen voor automatische incasso. De premie wordt vlak voor de ingangsdatum van de verzekering, van je betaalrekening afgeschreven.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar het buitenland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast. Wij verzenden de polis tevens per post.

Vraag: Kan ik  Engelstalige polisvoorwaarden krijgen?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail. Wij zorgen dan voor een Engelstalige polisvooraarden.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Wat is er verzekerd op de reisverzekering voor een Schengenvisum.
Antwoord: De reisverzekering voor buitenlanders biedt dekking voor het verlenen van hulp, het vergoeden van buitengewone kosten en geneeskundige kosten:

 • Hulpverlening: je kunt 24 uur per dag rekenen op professionele hulp en advies bij ziekte of ongevallen.
 • Repatriëring: kosten voor repatriëring (terugkeer naar thuisland) i.v.m. ziekte of overlijden.
 • Buitengewone kosten: kosten die in noodgevallen moeten worden gemaakt (zoals extra reis- of verblijfkosten) worden vergoed.
 • Medische kosten: geneeskundige kosten ten gevolge van een ongeval of ziekte gemaakt tijdens de geldigheidsduur van de verzekering zijn tot maximaal € 30.000,- verzekerd.
 • Tandheelkundige kosten: die gemaakt worden als gevolg van een ongeval.
 • Diefstal van uw reisdocumenten.
 • Vertraagde aankomst van de bagage.

Vraag: Mijn vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vraag: Hoe kan ik een reisverzekering voor een Schengenvisum afsluiten?
Antwoord: Dat kan op deze website van Reisverzekeringblog.nl.:

 • Bereken zelf de premie door het aanvraagformulier (gedeeltelijk) in te vullen.
 • Indien akkoord voer je de rest van de gegevens in en verzend je de aanvraag.
 • Je ontvangt een bevestiging per e-mail
 • Wij maken de polis voor je op en sturen deze per e-mail en per post naar je toe.

Reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten:

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Vraag: Ik heb nog meer vragen.

Antwoord: Neem contact met ons op:

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739