vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reizigers met Rabopas kunnen niet meer pinnen buiten Europa

Toeristen met een Rabopas die willen pinnen buiten Europa moeten dat vanaf 1 juni 2012 eerst aanvragen. De bank gaat de betaalpassen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa.

Deze maatregel moet skimmen en fraude tegengaan, zo laat de Rabobank weten.

Skimmen voorkomen

Klanten van de Rabobank kunnen voortaan alleen buiten Europa pinnen als ze daar zelf voor kiezen. Daarmee moet ‘schade en ongemak’ door skimmen voorkomen worden. Reizigers kunnen de blokkade zelf opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Volgens de Rabobank is de maatregel in het buitenland al succesvol en is het aantal fraudegevallen sterk gedaald.

In verre vakantielanden werkt Rabopas niet meer

Wie buiten Europa reis zal dus eerst de pinpas ‘aan’ moeten zetten. Voor veel toeristen lijkt er niet veel aan de hand. De Europese grenzen liggen voor de Rabobank heel breed, tot in Wit-Rusland en Turkije. Er kan betaald worden met de pas in alle Europese landen waar de EMV-chip werkt. Deze chip maakt het criminelen een stuk moeilijker om rekeningen te kunnen plunderen. Echter skimmers kunnen nog steeds met in Nederland gekopieerde passen hun slag slaan. Ze gebruiken de pas dan in landen buiten Europa, waar de magneetstrip nog werkt.

De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro buitgemaakt, terwijl in 2011 op deze manier 39 miljoen werd gestolen. Bij zo’n 24.000 klanten van de Rabobank werd vorig jaar geld van de rekening gehaald.

Op de website van de Rabobank staat de volgende aanvullende informatie:

“Als de pas ‘uit’ staat dan kan deze niet gebruikt worden om te betalen of geld op te nemen buiten Europa. Dit geldt voor de:

  • Rabo Europas
  • Rabo WereldPas
  • Rabo WereldPas voor Jongeren

Reist u naar een land buiten Europa? Dan kunt u uw pas vanaf 1 juni eenvoudig ‘aan’ zetten voor de periode dat u buiten Europa reist. Uw pas zal na deze periode automatisch ‘uit’ worden gezet. In het landenoverzicht ziet u voor welke landen u uw pas niet ‘aan’ hoeft te zetten. 

Uitzonderingen: betaalpas buiten Europa ‘aan’ 

Er zijn enkele uitzonderingen:

  • voor klanten met een Rabo RiantPakket staat de pas standaard ‘aan’;
  • als u in de afgelopen twee jaar uw betaalpas heeft gebruikt buiten Europa, staat uw betaalpas standaard ‘aan’;
  • zakelijke passen staan ‘aan’.

Wij adviseren u om uw pas voor landen buiten Europa ‘uit’ te zetten als u niet reist buiten Europa. Zo maakt u het risico op misbruik zo klein mogelijk. En nog een tip: vergeet uw Random Reader niet als u op vakantie gaat!”

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739