vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Taxfree winkelen op luchthaven blijkt niet echt goedkoop

Schiphol-taxfree Veel Nederlanders, 1 op 3, zijn van plan om taxfree inkopen te doen op de luchthaven en 42% koopt last-minute, blijkt uit onderzoek van Skyscanner onder 1.000 Nederlanders.

Opvallend is dat 60% van de respondenten aangeeft eigenlijk niet goed te weten hoe het zit met winkelen in taxfree shops binnen en buiten de EU.

Wel het zit zo: In de praktijk betalen reizigers die binnen de EU reizen BTW, wie buiten de EU vliegt betaalt geen BTW tijdens het winkelen.

Afhankelijk van het land kunnen de prijzen in de duty free shops 5% tot 25% goedkoper zijn dan in de rest van het land. Het zou naïef zijn om te denken dat de duty free shops je altijd helpen om te besparen op je aankopen. Prijzen schommelen en kunnen zelfs verdubbelen in verschillende duty free winkels!

Winkel vaak goedkoper

Skyscanner onderzocht de prijzen van 9 favoriete zomerartikelen op populaire luchthavens, in de Albert Heijn en op Bol.com. Volgens het onderzoek is cosmetica (parfum, make-up) de populairste aankoop op de luchthaven. Maar het blijkt dat jij je parfum beter in de winkelstraat kan kopen dan te wachten op je jaarlijkse vliegvelduitje. Je bespaart namelijk €10,45 (vergeleken met de goedkoopste optie) en maar liefst € 38,67 met het duurste artikel. Chocolade kan je beter vooraf kopen want in de luchthaven betaal je veel meer voor je dagelijkse genotsmomentje.

Zelfs een ver weg luchthaven Singapore Changi biedt niet de belastingvrije droom die je mag verwachten. Hoewel het ongelooflijk goedkoop is voor sigaretten (bijna 184% goedkoper dan de Albert Heijn) en de allergoedkoopste is voor alcohol (28% goedkoper), is parfum veel duurder dan de meeste EU-routes, ook een koptelefoon wordt verkocht voor meer dan het dubbele van de prijs op London Heathrow!

Alcohol en sigaretten niet in top 3 aankopen

Bijna 1 op de 3 vakantiegangers geeft aan op beide routes aankopen te doen. 23% koopt met name op de heenreis producten voor op vakantie. Nog eens 23% van de reizigers koopt voornamelijk op de terugreis producten voor thuis. ‘Cosmetica’ is het populairst met 20%, gevolgd door ‘boeken’ (17%) en ‘iets lekkers’ (snoep, chocola) met 14%. Het minst worden accessoires, gadgets, sieraden en kleding aangeschaft op het vliegveld.

Top 10 zomerbestemmingen

Skyscanner analyseerde verder vluchtdata vanaf de Nederlandse vliegvelden in de zomerperiode (vertrek tussen 9 juli en 4 september). De top 10 zomerbestemmingen is een mix van Europese en wereldwijde bestemmingen en ziet er als volgt uit:

1. Spanje
2. Turkije
3. Indonesië
4. Verenigde Staten
5. Thailand
6. Italië
7. Marokko
8. Verenigd Koningrijk
9. Portugal
10. Frankrijk

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739