vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Schade doorlopende reisverzekering: denk aan je eigen risico voor bagagedekking

De meeste Nederlanders kiezen voor een doorlopende reisverzekering om zonder financiële risico op vakantie te gaan.

Mocht je een doorlopende reisverzekering hebben afgesloten en een bagageschade willen claimen, houd er dan rekening mee dat er meestal sprake is van een eigen risico.

Doorlopende reisverzekering en schade

Ongeveer 3,7 miljoen Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering afgesloten. Gemiddeld claimt 5% een schade op een doorlopende reisverzekering. De gemiddelde schadeomvang per claim bedraagt € 700,- Wat veel consumenten wellicht niet weten is dat de meeste reisverzekeraars (69%) een standaard eigen risico hanteren bij schade*.

Bij slechts 14% van de doorlopende reisverzekering is het mogelijk om een afwijkend eigen risico te kiezen. Soms kan je het eigen risico afkopen door een hogere premie te betalen. Andersom kan natuurlijk ook. Je kiest voor een hoger eigen risico en betaalt vervolgens minder premie.

Afschrijving bagage

Wanneer je een schadeclaim indient krijg je niet alleen te maken met een eventuele aftrek van je eigen risico, maar ook met een afschrijvingsregeling. Je spullen worden immers na verloop van tijd minder waard. Dat noemt men afschrijving. Als jouw bagage nog niet verouderd of versleten is, dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Dat is meestal het geval wanneer iets minder dan een half jaar oud is.

Een voorbeeld

Stel jouw iPod van een jaar oud wordt tijdens je vakantie gestolen. Je hebt deze destijds aangeschaft voor € 250,- Je claimt dit op je doorlopende reisverzekering. In dit  geval krijg je geen nieuwwaarde meer vergoedt. Daarnaast is er sprake van een standaard eigen risico voor bagageschade van € 75,-  De schade-uitkering wordt dan als volgt samengesteld:

Nieuwwaarde iPod: € 250,-
Minus afschrijving 20%: € 50,-
Minus eigen risico: € 75,-
Uitgekeerde schade: € 125,-

In het rekenvoorbeeld krijg je voor je voor je iPod, die je een jaar geleden gekocht hebt voor € 250,- nog maar de helft terug, namelijk € 125,-

Voorwaarden doorlopende reisverzekering

Wanneer er je van plan bent om een doorlopende reisverzekering af te sluiten is altijd verstandig om ook goed de voorwaarden door te lezen. Kijk of de vergoedingen in verhouding staan tot de premie. Een lage premie is misschien wel aantrekkelijk, maar als je vrijwel niets vergoed krijgt of slechts een geringe vergoeding, kan je misschien beter kiezen voor een duurde polis met betere voorwaarden.

* Bron: MoneyView, maart 2012

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739