vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Schengenvisum: vrij reizen in het Schengengebied

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance

Medische reisverzekering Schengenvisum Nederland

Sluit nu een Allianz Travel Risk Insurance af voor jouw buitenlandse gast!

Voldoet aan alle eisen voor een Schengenvisum.

Medische kosten gedekt tot €30.000,- Repatriëring: alle noodzakelijke kosten.

Je kunt tussentijds de polis kosteloos wijzigen.

VISUMGARANTIE: Bij afwijzing visum betaal je niets.

De zekerheid van de grootste reisverzekeraar ter wereld: Allianz Global Assistance.

Premie vanaf €2,- per dag

Een Schengenvisum is nodig indien een buitenlander korter dan 90 dagen in Nederland verblijft, bijvoorbeeld voor een vakantie, familiebezoek, sportevenement of zakenreis. Afhankelijk van de nationaliteit heeft de buitenlandse gast een Schengenvisum nodig.

Schengenvisum

Toeristen met een nationaliteit die voorkomt op de lijst van visumplichtige landen moeten een visum aanvragen voor een kort verblijf (korter dan 90 dagen) in Nederland. Dit visum heet een Schengenvisum, Visum Kort Verblijf, C-visum of toeristenvisum. Het visum is geldig voor alle landen die deel uitmaken van het Schengengebied. De toerist kan dan vrij reizen in een groot deel van Europa.

Schengengebied

Schengenvisum: vrij reizen in het schengengebied

Sinds 1995 maakt Nederland deel uit van het Schengengebied, dit is een gebied van 25 Europese landen (inmiddels 26 met Liechtenstein er bij) die in een verdrag hebben bepaald dat er geen controle meer plaatsvindt aan de binnengrenzen. Deze landen hebben tevens afgesproken dat er een gemeenschappelijk visum wordt afgegeven aan vreemdelingen die een visum nodig hebben, het zogenaamde Schengenvisum.

Geldigheid Schengenvisum

Doorgaans geeft het Schengenvisum toegang tot alle landen in het Schengengebied. In sommige gevallen kan een zogenaamd ‘territoriaal beperkt’ visum worden afgegeven dat alleen voor een enkel land geldig is. Bijvoorbeeld als iemand wegens familieomstandigheden met spoed naar een bepaald Schengenland moet reizen en er geen tijd is om aan de consultatieplicht te voldoen. In een dergelijk geval wordt het visum beperkt tot het land van bestemming.

Het verblijf in het Schengengebied is beperkt tot een maximum van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Dit betekent dat iemand die 90 dagen in het Schengengebied is geweest, pas weer terug mag komen nadat hij 90 dagen buiten het gebied is geweest.

Jouw gast hoeft de 90 dagen niet in een keer ‘op te nemen’. Als hij of zij een zogenoemd ‘multiple-entry visum’ heeft, mag men binnen de geldigheidsduur van het visum zo vaak als men wil naar Nederland reizen. Echter het totale aantal dagen bij elkaar opgeteld mag nooit meer zijn dan het maximum aantal dagen dat op het visum vermeld staat.

Het Schengenvisum is vanaf de datum van afgifte in principe zes maanden geldig. Het verblijf in het Schengengebied moet binnen deze zes maanden plaatsvinden. De terugreis mag niet na de uiterste geldigheidsdatum plaatsvinden.

Aanvragen Schengenvisum

Als Nederland het hoofddoel is van de reis, kunnen buitenlanders een visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als iemand door meerdere landen in Europa reist, zonder duidelijk hoofddoel, moet hij het visum aanvragen bij het eerste Schengenland dat hij bezoekt.

Bij het aanvragen van een gemeenschappelijk visum voor het Schengengebied bestaan er verschillende types en mogelijkheden:

  • Type A: alleen toegang voor overstappen via internationale transitzone van luchthaven.
  • Type B: toegang tot het land voor zeer beperkte duur, met als doel verder doorreizen.
  • Type C: toegang voor maximaal 90 dagen per 6 maanden (Schengen- of toeristenvisum).
  • Type D: 6 maanden geldig, bestemd voor registratie middels Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV).

Een Schengenvisum geeft op papier toegang tot de hele Schengengebied van 26 landen. Maar er zijn beperkingen:

  • Je moet een ticket hebben naar het land waarvoor je visum in eerste instantie bedoeld is. Dus niet: tegen de ambassade zeggen dat je naar Antwerpen gaat en dan naar Amsterdam reizen.
  • Bij het reizen naar een ‘derde land’, moet je kunnen aantonen dat je daar minder tijd wilt doorbrengen dan op je ‘hoofdbestemming’.
  • Een Schengenvisum biedt geen toegangsgarantie tot een bepaald land. De autoriteiten kunnen er van afwijken en alsnog de toegang weigeren. Zo kan het gebeuren dat je bij aankomst op Schiphol alsnog beoordeelt gaat worden of aan alle eisen is voldaan. Daarom dient je gast alle relevante documenten ook mee te nemen op reis.
  • De autoriteiten kunnen streng zijn over het reisdoel. Als je voor je niet-Europese partner een langer verblijf wilt aanvragen, kan dit officieel niet als je partner al een Schengenvisum heeft.

Reisverzekering voor visum aanvraag

Een belangrijke voorwaarde voor toeristen, om een Schengenvisum te kunnen verkrijgen, is een reisverzekering. Bij de visumaanvraag moet de aanvrager kunnen aantonen dat er een medische reisverzekering is afgesloten. De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale reisduur. Ook moet de reisverzekering geldig zijn in alle Schengenlanden. De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringkosten en medische kosten. De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Reisverzekering voor een Schengenvisum afsluiten

Een belangrijke voorwaarde om een visum te kunnen verkrijgen, is een medische reisverzekering. Bij de visumaanvraag moet de aanvrager kunnen aantonen dat er een medische reisverzekering is afgesloten. De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale reisduur. Ook moet de reisverzekering geldig zijn in alle Schengenlanden. De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringkosten en medische kosten. De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Premies voor een medische reisverzekering voor buitenlanders

De premies voor deze reisverzekering zijn gunstig.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Je kunt hier eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een visumaanvraag:

Meest gestelde vragen over een visumreisverzekering

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in het buitenland?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en de buitenlandse gast is de verzekerde.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar het buitenland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast. Wij verzenden de polis tevens per post.

Vraag: Kan ik een Engelstalige verklaring krijgen dat ik deze verzekering heb afgesloten?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail met het polisnummer en je gegevens. Wij zorgen dan voor een Engelstalige verklaring.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Mijn vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een visum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739