vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

SOS International draagt coördinatie calamiteiten over aan ANWB

Sos international draagt coördinatie calamiteiten over aan anwb Alarmcentrale SOS International draagt op 1 april de calamiteitencoördinatie over aan de ANWB Alarmcentrale.

Die wordt dan het eerste aanspreekpunt bij grote calamiteiten of rampen in het buitenland waar Nederlanders bij betrokken zijn. De landelijk coördinerende rol gaat van jaar tot jaar over op één van de vier grote Nederlandse alarmcentrales (SOS International, Eurocross, ANWB en Allianz Global Assistance). De Nederlandse alarmcentrales werken voornamelijk in opdracht van zorg-, schade en reisverzekeraars.

14 incidenten, 2 maal hulpteam uitgestuurd

SOS International heeft in het achterliggende jaar verschillende calamiteiten gecoördineerd. In totaal kreeg de alarmcentrale te maken met 14 incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren, waaronder verschillende verkeersongelukken, een mini tornado in Frankrijk en een aardbeving in Turkije. SOS International stuurde twee keer een hulpteam naar de rampplek. In april vorig jaar werd een hulpteam uitgestuurd naar Marrakesh (Marokko), waar een groep Nederlandse reizigers betrokken raakte bij een bomaanslag. Bij de bomaanslag kwam een Nederlander om het leven en raakten twee Nederlanders gewond. In oktober reisde een hulpteam af naar Bandung (Indonesië) om de slachtoffers bij te staan van een busongeluk. Hierbij kwamen drie Nederlanders om en raakten er negen gewond.

Betrokkenen van een ramp bijstaan

Een hulpteam dat wordt uitgestuurd heeft als taak de betrokkenen van de ramp bij te staan en te inventariseren wie wanneer naar Nederland vervoerd kan worden. Ook de repatriëring van de slachtoffers wordt door de coördinerende alarmcentrale georganiseerd.

Bovendien kan de coördinerende alarmcentrale een centraal informatie telefoonnummer openen ten behoeve van de publieksinformatie. Het openen van een dergelijk publieksnummer is tijdens het coördinatiejaar van SOS International niet nodig geweest.

Protocol Coördinatie Calamiteiten

Ieder jaar neemt één van de vier grote Nederlandse alarmcentrales de landelijke coördinerende rol op zich bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Dit roulatiesysteem is onderdeel van het Protocol Coördinatie Calamiteiten Nederlandse Alarmcentrales dat door de Nederlandse alarmcentrales is opgesteld. Het doel: snelle, efficiënte hulpverlening en centrale coördinatie.

Het protocol bepaalt onder meer dat landelijke coördinatie in gang wordt gezet bij calamiteiten waarbij meer dan acht Nederlanders betrokken zijn. De dienstdoende alarmcentrale verzorgt de registratie van persoons- en calamiteitgegevens en zorgt voor hulpverlening aan personen die door een calamiteit zijn getroffenen (w.o. repatriëring, het vervoer van overledenen en/of de overkomst van familie). Daarnaast is de coördinerend alarmcentrale het centrale aanspreekpunt voor alle betrokkenen (zoals familie, collega-alarmcentrales en pers).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739