vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Steeds meer Nederlanders emigreren

Het aantal mensen dat uit Nederland vertrekt, neemt toe. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 52.000 mensen naar het buitenland verhuisden. Dat zijn er 344 per dag.

In diezelfde periode vorig jaar vertrokken er zo’n 47.000 mensen vanuit Nederland. Het CBS kwam vorige week met cijfers over de maand juni. Daaruit blijkt opnieuw een toename.

Nederlanders gaan naar het buitenland voor een beter klimaat, meer ruimte of minder regeltjes. Ook remigratie speelt een rol. Maar door de verslechterende economische situatie in ons land hebben steeds meer mensen een andere reden voor hun vertrek: werk.

Oproep

Just Dalhuisen is emigratie-deskundige en bevestigt de tendens: steeds meer mensen emigreren vanwege werk. “Mensen gaan naar landen als China of Singapore, met groeisectoren, omdat daar veel meer mogelijkheden zijn. Bedrijven breiden uit in die richting en veel lokale bedrijven groeien en vragen kennis uit het westen”.

In sommige landen is er vraag naar beroepen waar in Nederland veel aanbod voor is, maar geen werk. Dalhuisen: “Er is bijvoorbeeld een sterke toename van het aantal piloten dat naar het buitenland gaat. Er wordt in Europa minder gevlogen en in Indonesië en China veel meer”.

Ook mensen die werkzaam zijn in de bouwsector zoeken hun heil ergens anders, bijvoorbeeld in Dubai of op de Antillen. Via een oproep van NOS Net kwam de NOS in contact met een aantal mensen dat dit jaar Nederland achter zich liet in verband met werk

Berry Nieveld, Indonesië

Berry Nieveld (22) vertrok in maart naar Jakarta. Zijn enige reden: het vinden van een baan als piloot. “Vliegervaring opdoen en de bank terugbetalen.”

Nieveld rondde in 2010 zijn vliegopleiding af, maar had moeite met het vinden van een baan.”De Europese pilotenmarkt zit op slot. Daarom moeten wij op zoek naar een baan buiten Europa, wat nog steeds niet gemakkelijk is.

De gemiddelde net afgestudeerde piloot heeft een schuld van 150.000 euro. Met maandelijkse rentekosten van 800 euro. Daarom is het zaak voor ons zo snel mogelijk een baan te vinden om de schuld af te betalen en vliegervaring op te doen”. Zijn keuze voor Indonesië is duidelijk.

“Indonesië heeft een zeer sterke economische groei en het aantal vliegbewegingen neemt ook drastisch toe. Zo drastisch dat de vliegvelden met spoed moeten worden uitgebreid. Meer vliegbewegingen betekent dat er meer vliegtuigen en meer piloten nodig zijn”.

Ale Stoker, Bonaire

Na het behalen van zijn bouwkunde-diploma aan de Hanzehogeschool in Groningen, werkte Ale Stoker (25) enige tijd bij de gemeente Skarsterlân. Maar door een gemeentelijke fusie kwam zijn baan op de tocht te staan.

“Ik heb vervolgens diverse bedrijven in Noord-Nederland een sollicitatiebrief gestuurd met de vraag of ze nog personeel nodig hadden. In alle gevallen kreeg ik te horen dat ze niemand konden gebruiken of dat ik te weinig ervaring had”.&

Op een gegeven moment kwam hij weer in contact met iemand van het bouwbedrijf op Bonaire waar hij in 2009 stage had gelopen. “Het bleek dat zij het als één van de weinige aannemers druk hebben en het nog veel drukker gaan krijgen. Dus ze konden nog wel extra mensen gebruiken”

Thomas Schram, Zwitserland

Thomas Schram (22) verliet Nederland om in Zwitserland aan de slag te gaan als fysiotherapeut. “Ik wilde graag in het buitenland werken vanwege de ervaring. Het mooie van deze aanbieding was dat het een kleine particuliere praktijk is, waar ik allerlei soorten patiënten te zien krijg”.

Schram vertelt dat het lastig is om aan een goede baan te komen in Nederland. “Ik kon alleen deeltijdbanen krijgen, van bijvoorbeeld 25 of 30 uur per week. Je werkt dan niet full time, maar je moet wel vier tot vijf dagen beschikbaar zijn. Hier in Zwitserland kon ik een volledige baan krijgen en dat was voor mij veel aantrekkelijker dan in Nederland blijven”.

Bron: NOS.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739