vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Allianz Global Assistance: Terroristische aanslag Nice en militaire coup Turkije, wat is gedekt?

logo-Allianz-Global-Assista Donderdagavond 14 juli is Nice doelwit geworden van een terroristische aanslag. Een dag later vond een militaire coup plaats in Turkije wat voor veel onrust in het land zorgde. Wij kunnen ons voorstellen dat je wellicht vragen hebt over de dekking van jouw verzekering.

In dit bericht lees je wat de reis- en/of annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance dekt in geval van terrorisme en onrust.

Wordt schade door terrorisme vergoed?
Met een reisverzekering van Allianz Global Assistance ben je goed verzekerd voor kosten die je noodgedwongen moet maken vanwege een verzekerde situatie. Als je de dekking ‘Bagage’ hebt afgesloten op je reisverzekering, dan is ook schade aan reisbagage verzekerd. Dit geldt ook als de schade wordt veroorzaakt door terrorisme.

Als de situatie ook leidt tot onrust of stakingen, dan kan het zijn dat je extra kosten moet maken door oponthoud. Als dit aan het eind van het verblijf op de bestemming is en het wordt veroorzaakt omdat de luchtvaartmaatschappij staakt, dan worden je kosten vergoed. Voor andere gebeurtenissen is er geen dekking voor de kosten. De reisverzekering blijft wel gewoon geldig als je langer op je bestemming moet blijven.

Als er sprake is van een terroristische dreiging of onrust, kan ik mijn reis dan annuleren?
Als je niet meer wil reizen omdat er sprake is van een terreurdreiging of onrust, dan is dit niet standaard gedekt op de Reis- en Annuleringsverzekering. Wij adviseren om contact op te nemen met de touroperator, reisorganisator of vervoersmaatschappij. In overleg kan de reis eventueel omgeboekt worden.

Heb je een Kortlopende Reis- en Annuleringsverzekering of Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering? Dan kun je alleen aanspraak maken op je annuleringsverzekering als je accommodatie of verblijf er niet meer is en er geen alternatief mogelijk is.

Heb je een dekking Samengestelde Reis afgesloten en gaat het niet om een pakketreis of heb je een Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering, dan kun je je reis wel annuleren.

Ik reis via of vanaf Turkije en wil mijn vakantie annuleren. Vallen deze kosten onder de dekking van mijn annuleringsverzekering?
Dit is geen geldige annuleringsreden, tenzij je de dekking Samengestelde Reis hebt afgesloten en het niet gaat om een pakketreis of je hebt een Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering. Allianz Global Assistance adviseert in overige gevallen om contact op te nemen met de reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Ik wil eerder naar huis vanwege terreurdreiging of onrust. Worden deze kosten vergoed?
Wil je vanwege terreurdreiging of onrust eerder naar huis reizen? Dan worden de kosten die je hiervoor maakt niet vergoed door de reisverzekering. Er is dan geen sprake van een verzekerde gebeurtenis. Heb je de dekking Samengestelde Reis op je annuleringsverzekering afgesloten en gaat het gaat niet om een pakketreis of heb je een Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering? Dan worden deze kosten wel vergoed.

Ik kan niet op tijd naar mijn vakantiebestemming reizen of mijn terugvlucht heeft vertraging. Worden deze extra kosten vergoed?
Heb je de Annuleringsdekking meeverzekerd op je Reis- en Annuleringsverzekering? Dan biedt deze een dekking voor vertreksvertraging. Dit is een vergoeding voor ongebruikte vakantiedagen vanwege het later aankomen bij de geboekte accommodatie op de vakantiebestemming. Of een vergoeding gegeven wordt, hangt af van de voorwaarden die van toepassing zijn.

Mijn terugvlucht is gecancelled. Wat kan ik claimen op mijn Reis- en/of Annuleringsverzekering?
Dit is geen geldige verzekerde gebeurtenis op de reisverzekering. Wij adviseren in dit geval dat je contact opneemt met de reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij.

Mijn reis is geannuleerd. Krijg ik nu de premie terug van mijn Reis- en Annuleringsverzekering?
De premie voor uw kortlopende reisverzekering krijgt u wel terug. Dit geldt niet voor de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering.

Wat is een reisadvies?

Het ministerie van Buitenlandse zaken brengt veiligheidssituaties per land in kaart. Zij hebben daarvoor dag en nacht contact met Nederlandse ambassades en consulaten die goed weten wat er speelt in een land. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald hoe veilig een land is. Op basis daarvan brengen zij een (reis)advies uit. Voor dit advies hanteren zij vier kleurcodes:

  • Groen: er gelden geen veiligheidsrisico’s voor een gebied.
  • Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico’s waar je op moet letten, weest daarom alert.
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog en reizen naar dit gebied wordt afgeraden wanneer dit niet noodzakelijk is.
  • Rood: het reizen naar dit gebied is levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Bij de hoogste classificatie (rood) raadt het ministerie van Buitenlandse zaken reizigers af om een bepaald land te bezoeken. In de volksmond heet dit ook wel een negatief reisadvies. Redenen voor het afraden van reizen zijn bijvoorbeeld gewelddadige conflicten en criminaliteit, spanningen van politieke aard of natuurgeweld.

Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering bij een (negatief) reisadvies?
Als je reist naar een land waarvoor alleen veiligheidsrisico’s gelden (code geel), dan ben je gedekt via de reis- en annuleringsverzekering. Is er sprake van gedwongen oponthoud door natuurgeweld of staking en moet je daardoor langer blijven dan gepland? Dan dekt de reisverzekering de extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt ook voor schade aan de bagage. De reisverzekering blijft geldig tot terugkeer in Nederland.

Landen waarvoor code rood of oranje geldt zijn niet veilig om te bezoeken. Besluit je om toch naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan wordt normale reisschade zoals verloren bagage wel vergoed. Je moet hiervoor wel de dekking ‘Bagage’ hebben afgesloten op je reisverzekering. Schade die ontstaat door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Dit zijn bijvoorbeeld onkosten door het vroegtijdig beëindigen van de reis of de kosten van repatriëring.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739