vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Vaccinaties voor op reis

Vaccinaties voor op reis
Vaccinaties voor op reis

Ieder jaar reizen er 1,5 miljoen mensen naar tropische verre bestemmingen. Dat kan voor een vakantie zijn maar ook voor een zakenreis.

In het buitenland kun je in aanraking komen met ziektes die in Nederland zelden of niet voorkomen. Vaak zijn er slechtere hygiënische omstandigheden en heb je andere voedingspatronen op reis in het buitenland.

Soms hoef je niet eens ver te reizen om al met andere gezondheidsrisico’s in aanraking te komen. Zo is er al een verhoogd risico op hepatitis A en B in Turkije, Egypte en Marokko.

Vaccinatie ter bescherming

Afhankelijk van je reisbestemming kan het belangrijk zijn je te laten inenten tegen bepaalde ziektes. De meeste vaccinaties zijn over het algemeen niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. Reizigers ontvangen adviezen die gebaseerd zijn op de landelijke richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze adviezen zijn afhankelijk van de bestemming, persoonlijke gezondheid en reis- en verblijfsomstandigheden. De aanbevelingen kunnen tussentijds veranderen, omdat de omstandigheden op de vakantiebestemming kunnen wijzigen. Malaria kan bijvoorbeeld in sommige gebieden onverwachts opduiken, waardoor het reisadvies moet worden aangepast.

In Nederland zijn de meeste mensen in hun jeugd gevaccineerd volgens het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent niet automatisch dat deze vaccins nog werkzaam zijn. De DTP-vaccinatie is bijvoorbeeld op kinderleeftijd gegeven aan iedereen die na 1950 geboren is. Een herhalingsvaccinatie wordt echter elke 10 jaar aanbevolen.

Reisbestemmingen

Wat veel reizigers denken, is dat inentingen voor besmettelijke ziekten alleen noodzakelijk zijn voor exotische bestemmingen. Dat is niet juist. Op slechts drie uur vliegen kan er al sprake zijn van een verhoogd risico.

Overal waar de hygiëne en de sanitaire voorzieningen te wensen over laten, kan Hepatitis A voorkomen. Dit betekent ook in landen als Egypte, Tunesië, Jordanië, Turkije, Kroatië, Bulgarije, Roemenië en Rusland.

Ziektes en vaccinaties

Welke vaccins je nodig hebt is afhankelijk van je reisdoel, eerdere vaccinaties en medische voorgeschiedenis. Bij een korte reis (afhankelijk van de reisbestemming) zonder bijzondere omstandigheden worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

  • DTP
  • Hepatitis A
  • Gele koorts
  • Buiktyfus

Bij reizen langer dan 6 tot 12 weken of een reis waar bijzondere omstandigheden voorkomen:

  • Hepatitis B
  • Tuberculose
  • Meningitis
  • Rabiës
  • Japanse encefalitis
  • Tekenencefalitis

Malaria en de malariamug

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten in het bloed. Deze infectieziekte komt vaak voor in tropische landen. Besmetting vindt plaats door de beet van de malariamug, welke ’s avonds en ’s nachts steekt. Er zijn verschillende vormen van malaria. Het gevaarlijkst is tropische malaria. Voor reizigers kan deze vorm van malaria als gevolg van complicaties binnen enkele dagen fataal eindigen. Behandeling is enkel mogelijk in een vroeg stadium. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger. De verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden echter geen ernstige complicaties op.

Ondanks intensief onderzoek in laboratoria over de hele wereld is er nog steeds geen effectief vaccin. Wel kun je jezelf beschermen door anti-malariamiddelen te slikken en je te beschermen tegen muggenbeten. De maatregelen tegen deze ziekte hangen sterk af van je reisbestemming, het jaargetijde en eventuele gezondheidsproblemen.

Dengue

Preventieve bescherming is altijd aan te raden, maar helaas is dat niet voor alle ziektes mogelijk. Dengue is één van de ziekten waar nog geen vaccin beschikbaar voor is. Het is een virusinfectie die in alle tropische gebieden voorkomt en wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee vormen van infectie, waarvan één vorm vaak ernstig tot dodelijk is.

In tegenstelling tot de malariamug, steekt de dengue-mug vooral overdag. Vermijd daarom plaatsen met stilstaand water, op deze plekken broeden de dengue-muggen. Draag verder bedekkende kleding en gebruik het insectwerende middel DEET.

Advies en inentingen

Voor advies over de verschillende vaccinaties kun je altijd naar je huisarts gaan. Onder andere de GGD en de Travel Health Clinic geven de inentingen. Ook helpen zij reizigers bij een goede voorbereiding van een buitenlandse vakantie of reis. Zij weten van elke regio precies wat de risico’s zijn en welke voorzorgsmaatregelen er genomen moeten worden. Zo kunnen zij iedereen van een persoonlijk advies voorzien over de juiste vaccinaties, hygiënische maatregelen, voeding en hoe te handelen bij diarree.

Er zijn ook reisverzekeraars die advies geven, zoals Allianz Global Assistance. Wanneer je een Globetrotter Reisverzekering, Doorlopende Reisverzekering of Doorlopende Zakenreisverzekering hebt afgesloten en je reisplan is bekend, kun je gratis gebruik maken van Allianz Global Assistance Inentingsadvies. Dit kan zowel telefonisch als online.

Reisverzekering en tropische ziekten

Bij een virus- of bacteriële infectie in het buitenland, is een reisverzekering van groot belang. De alarmcentrale van de reisverzekeraar kan je helpen met raad en daad maar ook medische adviezen geven. Er zijn Nederlandse artsen verbonden aan de alarmcentrales. Tevens beschikken de meeste alarmcentrales over een overzicht van betrouwbare ziekenhuizen en artsen in het buitenland. In bijzondere situaties kan je snel naar Nederland worden teruggehaald (gerepatrieerd). De kosten hiervan worden door de reisverzekeraar betaald.

Kosten vaccinaties

De prijsverschillen van vaccinaties tussen de 52 GGD’s, ziekenhuizen en overige instanties zijn groot. Zo betaal je bij de GGD Den Haag € 35,- voor een vaccinatie tegen Hepatitis A en bij KLM Travel Clinic € 54,50. Maar ook tussen de GGD’s onderling zien we verschillen. Bij de GGD Limburg-Noord betaal je voor een DTP-vaccinatie € 22,13, terwijl je bij de GGD Hollands Midden € 14,- betaalt voor dezelfde prik. Deze verschillen ontstaan meestal door het inkoopbeleid van de GGD of andere instanties.

Vergoeding vaccinaties

Vaccinaties dien je voor je vakantie te regelen en vallen onder de zorgverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden de vaccinaties in zijn geheel of gedeeltelijk indien je een aanvullende polis hiervoor hebt afgesloten. Raadpleeg daarvoor je polis of informeer bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie:

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739