vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Vakantie tips: Geld en reisverzekering

Ga je binnenkort op vakantie, dan moet je natuurlijk nadenken over financiën en verzekeringen. Wij geven je een aantal tips over geld en een reisverzekering.

Tip 1. Buitenlandse valuta

In Nederland buitenlandse valuta bestellen is altijd erg duur. Je krijgt een slechte koers en er worden ook nog kosten in rekening gebracht. Euro’s wisselen voor buitenlandse valuta doe je het beste ter plekke. Je komt waarschijnlijk aan op een luchthaven en daar zijn vrijwel altijd genoeg geldautomaten of loketten om geld te wisselen.

Tip 2. Bankpas meenemen

Bij de meeste buitenlandse geldautomaten kan je eenvoudig geld opnemen met een Nederlandse pinpas. Geschikte automaten herken je aan het Maestro- en/of Cirrus-logo. Het Maestro-logo staat ook op je bankpas, meestal rechts onderin op de voorkant. Op sommige passen van de SNS Bank staat een V Pay-logo. Deze passen werken ook bij geldautomaten met het Maestro- en/of Cirrus-logo.

Alleen indien je naar Maleisië, Peru, Ecuador, Bolivia of naar het platteland in de Verenigde Staten gaat kan je tegen beperkingen aanlopen.

Tip 3. Buiten Europa op vakantie? Zet je betaalpas op ‘wereld’.

Ga je buiten Europa op vakantie? Zorg er dan voor dat je betaalpas op ‘wereld’ staat. Je pinpas staat namelijk standaard op ‘Europa’. Je kan de dekking eenvoudig aanpassen met de app van je bank of op de website. Doe dat wel tijdig en in ieder geval uiterlijk 24 uur voordat je de pas in het buitenland wilt gaan gebruiken.

Sommige betaalautomaten in het buitenland vragen om een 6-cijferige pincode. Als een automaat zes lege vakjes geeft om je pincode in te vullen, kan je gewoon de vier cijfers van je pincodes intoetsen en vervolgens op enter drukken.

Ook bij veel buitenlandse winkels en restaurants kan je pinnen met je Nederlandse betaalpas. De winkels en restaurants waar dit kan, hebben vaak een sticker van Maestro of Cirrus op hun deur of raam of op het betaalapparaat geplakt. Je kan het natuurlijk ook gewoon vragen.

Tip 4. Neem altijd een creditcard mee

Het is raadzaam om altijd een alternatief achter de hand te hebben om zo geld te kunnen opnemen. Stel dat je betaalpas wordt ingeslikt, geblokkeerd wordt of niet werkt. Neem daarvoor een creditcard mee als back-up. Denk er ook aan dat een auto huren meestal alleen kan als je een creditcard kan overleggen.

Met je creditcard kan je vrijwel overal in het buitenland geld opnemen. Met creditcards als Visa, MasterCard of American Express kan je gemakkelijk aankopen doen. Als je cash geld nodig hebt, dan zoek je een ATM-automaat waar je kan pinnen met je creditcard. Dat is wel iets duurder maar altijd nog beter dan niet over je geld kunnen beschikken.

Tip 5. Zorg voor de juiste reisverzekering

Sluit de juiste reisverzekering af als je naar het buitenland gaat. Het onderdeel SOS-hulpverlening op een reisverzekering is het allerbelangrijkste, dat is namelijk op geen enkel andere verzekering gedekt. Onder SOS-Hulpverlening valt o.a.:

 • Extra verblijfskosten door stakingen, natuurrampen e.d.
 • Noodzakelijke kosten van de terugreis naar de woon- of verblijfplaats in Nederland met een ambulance, taxi of openbaar vervoermiddel of per per ambulancevliegtuig.
 • De kosten voor het opsporen en/of redden van verzekerde indien er sprake is van vermissing.
 • Het vervoer van het stoffelijk overschot naar Nederland.
 • De kosten van het laten overkomen van familie uit Nederland.
 • De noodzakelijke terugreiskosten bij ziekte of overlijden van familie.

Tip 6. Dekking geld op een reisverzekering

Tegenwoordig kan je overal ter wereld pinnen, zo ook op jouw vakantiebestemming. Desondanks nemen sommige reizigers contant geld mee wanneer zij op vakantie gaan. De belangrijkste redenen hiervoor:

 • Contant geld wisselen in het land van bestemming kan een betere wisselkoers geven.
 • Te weinig geldautomaten in de directe omgeving.
 • De kans op skimming in sommige landen is erg groot.
 • Bij verlies of diefstal van je bankpas moet je over geld kunnen beschikken.

Neem je contant geld mee, dan kan je dat ook meeverzekeren op een reisverzekering. Allianz Global Assistance geeft een vergoeding van maximaal € 750,- per verzekeringsbewijs.

Tip 7. Wees voorzichtig met geld in het buitenland

Ook al heb je geld meeverzekerd op je reisverzekering, de meeste reisverzekeraars keren alleen uit bij diefstal van geld, indien je voorzichtig bent geweest en er alles aan hebt gedaan om diefstal te voorkomen. Geld, cheques en betaalpassen mag je daarom niet onbeheerd achter laten in je hotelkamer of rugzak. Ben je geld verloren of is er geld gestolen dan ben je verplicht aangifte te doen bij de lokale politie. Het bewijs daarvan moet je kunnen overleggen bij een schade-aangifte.

Tip 8. Blokeer direct je pinpas bij verlies of diefstal

Is je bankpas gestolen, kwijt of ingeslikt door een geldautomaat? Meld dit zo snel mogelijk bij je bank of bel de ‘Bankpassen Meldcentrale’ voor melding en blokkering van je pas, en voor het aanvragen van een nieuwe. Je kan vanuit het buitenland deze nummers bellen:

 • ABN Amro +31 10 2411720
 • ING +31 20 2288800
 • Rabobank +31 88 7226767 of je eigen Rabobank
 • Overige banken +31 88 3855372 (Bankpassen Meldcentrale)

De nummers zijn vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Het is handig om dergelijke nummers in je mobiele telefoon op te slaan. Doe in geval van diefstal, verlies en fraude ook altijd aangifte bij de politie.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739