vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Op vakantie? Een goede voorbereiding kan problemen voorkomen

Op vakantie? Een goede voorbereiding kan problemen voorkomen

Op vakantie? Een goede voorbereiding kan problemen voorkomen

Een reis of vakantie is een leuk vooruitzicht. Wil je meer kans op een geslaagde vakantie, dan is een goede voorbereiding aan te raden.

Het plannen van de reis, het afsluiten van een reisverzekering en een annuleringsverzekering, reisdocumenten en bagage zijn belangrijke aandachtspunten bij het voorbereiden van een reis.

Bekijk het reisadvies voor je bestemming

Wie een reis boekt doet er verstandig aan om van te voren informatie in te winnen over de bestemming. Zeker in landen buiten Europa kunnen natuurrampen, opstanden, protesten en politieke instabiliteit er voor zorgen dat buitenlanders niet veilig zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken informeert reizigers, d.m.v. reisadviezen, over de veiligheidssituatie in alle landen van de wereld.

Reis boeken

Reisbureaus kunnen over het algemeen goed advies geven over de bestemmingen waarvoor zij reizen aanbieden. Bovendien zijn reizigers die hun reis boeken via een reisbureau meestal verzekerd tegen het failliet gaan van het reisbureau of de reisorganisatie. Het reisbureau moet dan wel zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Verzekeren

Reizigers die in het buitenland ziek worden of gewond raken, krijgen meestal de kosten vergoed door hun zorgverzekering in Nederland. De vergoeding bedraagt echter niet meer dan het gebruikelijke tarief in Nederland. Daarnaast vergoeden zorgverzekeraars veel extra kosten niet. Bijvoorbeeld wanneer een reddingsteam in een helikopter de reiziger van een berghelling redt. Of als een skiër met een gipsvlucht terug moet naar Nederland (repatriëring).

Om te voorkomen dat reizigers met dit soort extra kosten geconfronteerd worden, is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Afhankelijk van de voorwaarden vergoeden reisverzekeringen de extra kosten die bovenop de gebruikelijke ziektekosten komen. Ga je op vakantie binnen Europa? Neem dan ook je Europese zorgpas (EHIC) mee.

Controleer de voorwaarden van je reisverzekering

Welke reisverzekering een reiziger moet afsluiten is afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekering en de voorwaarden van de reisverzekering. Het is goed te letten op:

  • welke schades de reisverzekering vergoedt;
  • of er sprake is van een eigen risico is;
  • de reisverzekering Europa of werelddekking kent;
  • de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren tegen risicovolle sporten, zoals skiën, raften en hanggliden (mocht je dat gaan doen tijdens vakantie).

Naast ziektekosten vergoeden reisverzekeringen vaak ook het verlies en diefstal van bagage. Aanvullende verzekeringen kunnen ook autopech of kostbaarheden verzekeren.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten met Europadekking? Dat kan voordelig en het is zo geregeld. Bereken hier zelf de premie van een kortlopende reisverzekering. Voor je een reisverzekering afsluit, kun je eerst zelf de premie berekenen. Je bepaalt zelf hoe je verzekerd wilt zijn. Kijk en vergelijk:

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Reisdocumenten

Landen stellen verschillende eisen aan de documenten die een bezoeker bij zich moet hebben. Soms is een identiteitskaart voldoende. Soms is niet alleen een geldig paspoort, maar ook een visum verplicht. Denk er aan dat je visum soms een paar maanden van te voren moet aanvragen.

Europa

Nederlanders die binnen Europa reizen, hebben een Europese identiteitskaart of paspoort nodig. Dit geldt niet alleen als een reiziger de grens oversteekt, maar ook bij verblijf in of reis door een Europees land. Een rijbewijs is in het buitenland geen geldige identificatie.

Buiten Europa

Buiten Europa is alleen een paspoort een geldig identificatiebewijs. Veel landen zijn niet toegankelijk met een verlopen paspoort. Daarnaast is voor veel landen buiten Europa een visum nodig. Reizigers kunnen dit visum aanvragen bij de ambassade van dat land in Nederland. In sommige gevallen is het voldoende om een formulier in te vullen voor de douane in het land van aankomst.

Meer informatie over de noodzakelijke reisdocumenten per land is te vinden onder Visum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over een overzicht van buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.

Tip: Ben je van plan om een auto te huren in het buitenland, neem dan ook een creditcard mee.

Bagage meenemen

Mensen die op reis gaan mogen niet zomaar alles meenemen naar het land van hun bestemming. Daarnaast zijn er regels voor de luchtvaart die belangrijke beperkingen opleggen aan de spullen die een passagier in een vliegtuig meeneemt.

Om het vliegen zo veilig mogelijk te maken, is het verboden om wapens en gevaarlijke stoffen mee te nemen in de bagage. Vloeistoffen mogen alleen in kleine hoeveelheden in de handbagage worden meegenomen.

Inentingen en gezondheid

Reizigers lopen in veel landen een verhoogd risico op bepaalde ziektes die niet of nauwelijks voorkomen in Nederland. Denk daarbij aan gele koorts, hepatitis A en B cholera. Ook lopen reizigers in sommige landen meer risico op bepaalde infecties. Mensen die bijvoorbeeld in tropische oerwouden komen, hebben een verhoogd risico op een beet door een malariamug. Wandelaars in bossen lopen een grotere kans op een tekenbeet.

Daarom zijn reizigers soms verplicht zich te laten inenten als ze bepaalde landen bezoeken. In andere gevallen is een inenting niet verplicht, maar wel raadzaam. Ook is het mogelijk om andere maatregelen te nemen om ziektes te voorkomen. Zo kan een muskietennet muggen weghouden.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR) geeft advies over inenten en preventieve maatregelen die kunnen worden genomen. Op de website van LCR is ook per land vaccinatieadvies en preventieve tips te vinden voor reizigers.

In contact blijven met thuis

Het is verstandig als reizigers bereikbaar blijven voor de mensen die thuisblijven. Hierdoor kan het thuisfront in noodgevallen contact opnemen met de reiziger.

Telefonische bereikbaarheid

Reizigers die telefonisch bereikbaar willen blijven, kunnen in de meeste gevallen gebruikmaken van de telefoon. De vaste telefoonlijn geeft daarbij de meest betrouwbare verbinding. Daarom is het verstandig om telefoonnummers van bijvoorbeeld het hotel in het buitenland thuis achter te laten. Ook is het vaak handig om een telefoonkaart te hebben voor telefooncellen en andere publieke telefoons in het buitenland.

Zorg er voor dat je altijd het nummer van de Alarmcentrale van je reisverzekeraar bij de hand hebt. Reizigers die een mobiele telefoon meenemen, moeten er rekening mee houden dat er in veel landen niet overal bereik is.

Vragen?

Heb je een vraag over kortlopende reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeingblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739