vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Verzekeraars tegen afschaffen werelddekking zorgverzekering

wereldreis

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tegen de plannen van het kabinet om de werelddekking uit de zorgverzekering te halen. Nederlanders die, als de kabinetsplannen doorgaan, buiten Europa reizen zijn dan niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. Er zijn wel uitzonderingen maar die zijn nogal ingewikkeld.

Met deze bezuinigingsmaatregel wil de het kabinet rekent 60 miljoen euro besparen. Dat zou neerkomen op 2 euro minder zorgpremie per verzekerde per jaar. De zorgverzekeraars hebben echter grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald.

Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “De wetswijziging is niet in het belang van verzekerden. Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en extra kosten.”.

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is iedere Nederlander (ongeacht inkomen, leeftijd of gezondheid) verzekerd van dezelfde medisch noodzakelijk zorg; zowel in Nederland als in het buitenland. Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de huidige werelddekking goed functioneert.

Het kabinet wil deze werelddekking afschaffen, maar maakt tegelijk ook uitzonderingen voor sommige groepen. Mensen die voor werk naar het buitenland reizen blijven bijvoorbeeld wel via hun basisverzekering verzekerd. Ook blijft zorg in bepaalde verdragslanden vergoed via de basisverzekering. Wij geen recht meer heeft op de vergoeding van medische kosten buiten Europa moet zich daar dan aanvullend voor verzekeren, bijvoorbeeld met een medische reisverzekering.

De zorgverzekeraars verwachten dat deze ingewikkelde regels leiden tot meer bureaucratie en maken zich zorgen over de kans dat onderverzekering, fouten en fraude toenemen. Verzekerden zitten volgens de zorgverzekeraars niet te wachten op nieuwe ingewikkelde regels, zeker niet op het moment dat je in het buitenland medisch zorg nodig hebt.

De zorgverzekeraars pleiten daarom in een brief aan de Tweede Kamer voor behoud van de huidige werelddekking in de basisverzekering.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739