vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Visum voor Europa? Hier je verplichte medische reisverzekering!

Visum voor Europa? Hier je verplichte medische reisverzekering!
Visum voor Europa? Hier je verplichte medische reisverzekering!

Wanneer een visumplichtige buitenlander naar Europa wil reizen moet hij of zij eerst een visum aanvragen. Dat moet hij doen bij de ambassade in het land waar hij het langst zal verblijven.

Het voordeel van een Visum Kort Verblijf (Schengenvisum) is dat je deze maar één keer aan hoeft te vagen en daarmee door heel Europa kan reizen (Schengengebied). Voor het aanvragen van een visum voor Europa moet de buitenlandse gast ook een medische reisverzekering met dekking voor repatriëring afsluiten. Dat kan snel en voordelig op onze website.

Toeristen met een nationaliteit die voorkomt op de lijst van visumplichtige landen moeten een visum aanvragen voor een kort verblijf (korter dan 90 dagen) als ze naar Nederland willen reizen. Dit visum heet een Schengenvisum, Visum Kort Verblijf, C-visum of toeristenvisum. Het visum is geldig voor alle landen die deel uitmaken van het Schengengebied. De toerist kan dan vrij reizen in een groot deel van Europa.

Gemeenschappelijk visumbeleid: Visumcode

De landen die deel uit maken van Schengen hebben een gemeenschappelijk visumbeleid, ook wel Visumcode genoemd. Deze Visumcode is op 5 april 2010 in werking getreden. Hierdoor kunnen burgers van niet-Schengenlanden met één visum door alle Schengenlanden reizen. Dat visum is negentig dagen geldig.
Met Rusland, Oekraïne, Georgië en Kaapverdië zijn regelingen getroffen over een versoepeling van de visumplicht met Schengenlanden. De voor een visum benodigde persoonsgegevens, inclusief biometrische gegevens, worden opgeslagen in het Visum Informatiesysteem (VIS).

Paspoort eisen voor niet EU-reizigers

Vanaf juli 2013 zijn de eisen voor paspoorten van reizigers uit niet-EU-landen aangepast: het paspoort van deze reizigers moet voortaan nog minimaal drie maanden geldig zijn na vertrek uit de EU en het reisdocument mag maximaal tien jaar oud zijn.

Reizen door Europa met een Schengenvisum

Met een Schengenvisum kan een buitenlander vrij door een groot deel van Europa reizen. Dat geldt voor alle EU landen die zijn aangesloten bij het Schengenverdrag, de zogenaamde Schengenlanden en vier andere Europese landen. Schengenlanden hebben namelijk gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid. Binnen het Schengengebied is er geen grenscontrole voor personen. Er zijn 26 Schengenlanden: 22 lidstaten van de Europese Unie (EU) en 4 landen die niet tot de EU behoren. De volgende landen vallen onder het Schengenverdrag en zijn deel van het Schengengrondgebied:

België, Malta, Denemarken,  Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg, Zwitserland.

In deze lijst zie je ook vier niet-EU-landen die vallen onder de Schengenbepalingen. Dit zijn IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. 

Groot-Brittannië en Ierland behoren niet tot het Schengen-grondgebied, omdat zij hun eigen grenscontrole willen handhaven. Dat betekent dat er voor die landen apart een visum moet worden aangevraagd. Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Kroatië maken nog geen deel uit van het Schengengebied.

Aanvragen Schengenvisum

Als Nederland het hoofddoel is van de reis, kunnen buitenlanders een visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als iemand door meerdere landen in Europa reist, zonder duidelijk hoofddoel, moet hij het visum aanvragen bij het eerste Schengenland dat hij bezoekt.

Bij het aanvragen van een gemeenschappelijk visum voor het Schengengebied bestaan er verschillende types en mogelijkheden:

 • Type A: alleen toegang voor overstappen via internationale transitzone van luchthaven.
 • Type B: toegang tot het land voor zeer beperkte duur, met als doel verder doorreizen.
 • Type C: toegang voor maximaal 90 dagen per 6 maanden (Schengen- of toeristenvisum).
 • Type D: 6 maanden geldig, bestemd voor registratie middels Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV).

Een Schengenvisum geeft op papier toegang tot de hele Schengengebied. Maar er zijn beperkingen:

 • Je moet een ticket hebben naar het land waarvoor je visum in eerste instantie bedoeld is. Dus niet: tegen de ambassade zeggen dat je naar Antwerpen gaat en dan naar Amsterdam reizen.
 • Bij het reizen naar een ‘derde land’, moet je kunnen aantonen dat je daar minder tijd wilt doorbrengen dan op je ‘hoofdbestemming’.
 • Een Schengenvisum biedt geen toegangsgarantie tot een bepaald land. De autoriteiten kunnen er van afwijken en alsnog de toegang weigeren. Zo kan het gebeuren dat je bij aankomst op Schiphol alsnog beoordeelt gaat worden of aan alle eisen is voldaan. Daarom dient je gast alle relevante documenten ook mee te nemen op reis.
 • De autoriteiten kunnen streng zijn over het reisdoel. Als je voor je niet-Europese partner een langer verblijf wilt aanvragen, kan dit officieel niet als je partner al een Schengenvisum heeft.

Reisverzekering voor visum Europa

Een belangrijke voorwaarde voor buitenlandse toeristen, om een Schengenvisum te kunnen verkrijgen, is een medische reisverzekering met dekking voor repatriering. Bij de visumaanvraag moet de aanvrager namelijk kunnen aantonen dat er een medische reisverzekering is afgesloten:

 • De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale reisduur.
 • De reisverzekering moet geldig zijn in alle Schengenlanden.
 • De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringskosten en medische kosten ter hoogte van minimaal € 30.000,-

Sluit hier een medische reisverzekering voor een visum en Europa af

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten die geldig is in heel Europa (ook Europese niet-Schengenlanden). Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan (op werkdagen), dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Dit moet je weten over een medische reisverzekering voor een visum

Wij hebben de belangrijkste feiten nog even overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • Moet jouw buitenlandse gast een Schengenvisum aanvragen, dan is een medische reisverzekering verplicht.
 • Jijzelf kunt een visum reisverzekering op deze website  afsluiten voor jouw buitenlandse gast en de premie betalen.
 • De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan een medische reisverzekering voor een Schengenvisum (Visum Kort Verblijf).
 • De polis ontvang je zeer snel na jouw aanvraag, meestal dezelfde of de volgende dag (op werkdagen). Je ontvangt ook de polisvoorwaarden.
 • Zolang de polis nog niet is ingegaan kan je deze kosteloos laten aanpassen, bijvoorbeeld omdat de visumdatum anders blijkt te worden.
 • Als een visum is afgewezen en de polis is nog niet ingegaan, dan wordt de premie teruggestort en vervalt de verzekering.
 • Bestaande kwalen, ziektes en aandoeningen die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Dat geldt ook voor medicijnen die men gebruikt. Controles en een (ziekenhuis)bevalling van een buitenlandse verzekerde zijn daarom ook uitgesloten op deze reisverzekeringen.
 • De medische reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten tijdens een verblijf in Nederland of andere Schengenlanden. Er is geen dekking in het land van herkomst.
 • Voor je de polis afsluit dien je het dekkingsoverzicht en de polisvoorwaarden te hebben gelezen, zodat je weet waar jouw gast wel of niet voor verzekerd is.

Vragen?

Wil je meer informatie over een medische reisverzekering voor een visum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 of stuur een email: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739