vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Vliegen en bagage, wat zijn de regels voor vliegtuigbagage?

Vliegen en bagage, wat zijn de regels voor vliegtuigbagage?

Vliegen en bagage, wat zijn de regels voor vliegtuigbagage?

Wanneer je gaat vliegen bestaan er strenge bagageregels. De veiligheidscontroles richten zich vooral op je bagage. Alle koffers en handbagage worden gecontroleerd op gevaarlijke stoffen en voorwerpen.

Bij een vliegreis zijn er twee soorten bagage te onderscheiden:

 • Handbagage, dit mag mee de vliegtuigcabine in.
 • Ruimbagage, deze bagage verdwijnt in het bagageruim van het vliegtuig en krijg je pas terug als je geland bent.

Handbagage

Je mag bij elke luchtvaartmaatschappij tot een bepaald gewicht en omvang, zonder extra kosten je handbagage meenemen. Hoe groot en hoe zwaar deze handbagage mag zijn, kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Vraag dit na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Ruimbagage

Je mag meestal gratis tot een bepaald gewicht aan ruimbagage meenemen (vaak tot 20 kg). Maar bij sommige luchtvaartmaatschappijen (low-cost) moet je apart voor je koffer betalen. Deze kosten zijn dan niet in de prijs van je vliegticket inbegrepen.

Regels voor handbagage

Scherpe voorwerpen en vloeistoffen zijn niet toegestaan in de handbagage. Scherpe voorwerpen zoals scharen mogen nooit meegenomen worden, vloeistoffen mag je alleen meenemen in een doorzichtige plastic zak. Deze zak moet afsluitbaar zijn. Deze zakken zijn op de luchthaven te krijgen, maar mag je ook van thuis meenemen.

Wat moet in de doorzichtige plastic zak?

Het is toegestaan om één plastic zak mee te nemen voor vloeistoffen in je handbagage. Alle vloeistoffen samen mogen maximaal 1 liter bedragen. In iedere flesje/verpakking mag maximaal 100 milliliter zitten. Alle vloeistoffen moeten in de plastic zak dus ook gels, scheerschuim, deodorant en parfum.

Wat hoeft niet in de plastic zak?

De enige uitzondering geldt voor babyvoeding (maximaal voor de duur van de reis) en medicijnen die je tijdens je reis nodig hebt. Dit moet je kunnen aantonen middels een doktersverklaring.

Een andere uitzondering zijn de artikelen die je koopt op de luchthaven. Deze mag je wel meenemen het vliegtuig in. Voorwaarde is wel dat alles in een doorzichtige en verzegelde tas wordt gestopt. Je mag deze tas niet openen voordat je in het vliegtuig naar je eindbestemming zit. Moet je eerst overstappen? Dan moet de tas dichtblijven. Zorg er voor dat je ook de aanschafbon bewaart. Je moet kunnen aantonen dat de artikelen zijn gekocht op de dag dat je vliegt.

Regels voor ruimbagage

Ook voor ruimbagage gelden er regels. Je mag geen gevaarlijk stoffen meenemen in je koffers. De koffers worden gecontroleerd op gevaarlijke stoffen en voorwerpen.

Gevaarlijke stoffen of artikelen meenemen

Wanneer je toch iets mee wilt nemen wat als gevaarlijk te boek staat, bijvoorbeeld een zwaard of mes, dan moet je dat van te voren melden bij de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij kan dit dan als gevaarlijke lading vervoeren, speciaal verpakt, geëtiketteerd en met speciale vervoersdocumenten. Dit wordt als ruimbagage meegenomen.

Niet in handbagage wel als ruimbagage

Een aantal goederen en stoffen mag je niet vervoeren in je handbagage, maar wel in je koffer die het bagageruim in gaan. Deze staan vermeld in de Lijst Verboden Goederen Handbagage. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk toch een schaar in je handbagage gestopt? Dan kan je deze voor het inchecken nog in je koffer stoppen.

Verboden ruimbagage

Sommige artikelen zijn altijd verboden om mee op reis te nemen. Deze zijn vermeld in een Lijst Verboden Goederen die is opgesteld door de EU. Aan deze lijst kun je geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd het recht om alsnog vanwege veiligheidsredenen een artikel te weigeren.

Goederen die je niet als handbagage en ook niet als ruimbagage mag vervoeren zijn:

 • Corrosief materiaal, o.a. kwik, voertuigaccu’s.
 • Explosieven, o.a. ontstekingsinrichtingen, lonten, granaten, mijnen en springstoffen
 • Gassen: propaan en butaan.
 • Onderdelen van voertuigbrandstofsystemen die brandstof hebben bevat.
 • Ontvlambare vloeistoffen, o.a. benzine, methanol.
 • Ontvlambare vaste stoffen en reactieve stoffen, o.a. magnesium en aanmaakblokjes.
 • Vuurwerk en seinvuur.
 • Oxidatiemiddelen en organische peroxiden, o.a. bleekmiddel en reparatiekits voor carrosserieën.
 • Radioactief materiaal, o.a. medische of commerciële isotopen.
 • Toxische of besmettelijke stoffen, o.a. rattenkruit en besmet bloed.

Bij twijfel bellen

Twijfel je of je bepaalde goederen mag meenemen, dan kunt u bellen met: 0900 01 41, EUR 0.40 p.m. Bij twijfel over chemische/ontvlambare stoffen bel je met de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Dit kan van 09.00 – 12.00 uur op nummer +31(0)88 489 00 00.

Wat als je bagage zoek raakt of vertraagd aankomt?

Mocht je bagage niet aankomen op de bestemming, dan moet je dit melden bij het loket voor zoekgeraakte of vertraagde bagage op de luchthaven. Daar doe je aangifte van vermissing van je bagage. Je moet altijd vragen om een P.I.R. (Property Irregularity Report). De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor je bagage en aansprakelijk bij vermissing en vertraging.

Na het opstellen van een ‘Property Irregularity Report’ gaat de luchtvaartmaatschappij zoeken naar je bagage. Het komt regelmatig voor dat bagage in een verkeerd vliegtuig is geladen. Zodra je bagage gevonden is, zal de koffer of tas worden afgeleverd bij je accommodatie of een ander adres dat je hebt opgegeven.

Bagagedekking reisverzekering

Heb je een goede reisverzekering afgesloten? Dan kan je in geval van vermissing of vertraging van je bagage een beroep doen op je reisverzekering. Meestal krijg je een vergoeding voor vervangende kleding en toiletartikelen. De vertraging moet dan minimaal 24 uur bedragen. Ook ben je verzekerd tegen schade aan je bagage indien die vooruit- of nagezonden wordt. Mocht je bagage definitief vermist blijven, dan kan de vergoeding oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de dekking van je reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering afsluiten

Ga je op vakantie en wil je een reisverzekering afsluiten? Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Ga je op vakantie en wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Dat kan hier voordelig en het is zo geregeld.

Let op! Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.


Doorlopende reisverzekering afsluiten

Ga je vaker per jaar op vakantie? Sluit dan hier een doorlopende reisverzekering af. Dat kan voordelig en het is zo geregeld.

Hier kan je zelf eenvoudig een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je ontvangt de polis direct per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739