vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Meer vliegtuigpassagiers dankzij Eindhoven en Schiphol

Schiphol en de vier regionale luchthavens verwerkten in het vierde kwartaal van 2015 bijna 15,3 miljoen passagiers. Dat zijn er 7,2 procent meer dan een jaar eerder. Schiphol en Eindhoven waren verantwoordelijk voor de groei. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

Als grootste luchthaven nam Schiphol het grootste deel van de stijging voor zijn rekening. De luchthaven verwerkte 7,5 procent meer mensen, de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2011. Schiphol eindigde het vierde kwartaal met 13,9 miljoen passagiers. Daarmee gaat 91 procent van alle luchtpassagiers via Amsterdam.

Passagiersgroei op Eindhoven het sterkst

Op vliegveld Eindhoven steeg het aantal passagiers relatief gezien het hardst. In het vierde kwartaal maakten bijna één miljoen mensen gebruik van deze luchthaven, een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met een stijging van bijna 11 procent over heel 2015 is het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op Eindhoven Airport gestegen tot een recordhoogte van 4,4 miljoen. Daarmee is Eindhoven de tweede luchthaven van Nederland.

De overige regionale luchthavens kregen in het vierde kwartaal van 2015 allen minder passagiers te verwerken. Rotterdam The Hague Airport eindigde het vierde kwartaal met een min van 4 procent op 322 duizend passagiers. Het aantal passagiers op vliegveld Groningen daalde met 5 procent tot 33 duizend passagiers en op Maastricht met 17 procent tot 36 duizend reizigers.

Over heel 2015 steeg het aantal passagiers met 6,1 procent. Groningen en Rotterdam haalden over het hele jaar wel groeiende bezoekersaantallen, net als Eindhoven en Schiphol. Maastricht eindigde 2015 met een min van 19 procent.

Sterke groei luchtvracht Maastricht

Het aantal passagiers mag er dan fors zijn gedaald, wat betreft luchtvracht noteerde Maastricht in het vierde kwartaal juist een volumestijging van ruim 44 procent. Dit is met name te danken aan de komst van een nieuwe vliegmaatschappij die sinds november 2015 regelmatig vrachtvluchten tussen Maastricht en vooral Afrika uitvoert.

Over de eerste drie kwartalen van 2015 daalde het goederenvervoer in Maastricht nog met 14 procent. Met de sterke stijging in het vierde kwartaal werd de krimp van de eerste drie kwartalen ruimschoots goed gemaakt. Landelijk lag het goederenvervoer door de lucht 2,6 procent hoger in het vierde kwartaal. Via Schiphol werd 1,2 procent meer vracht vervoerd.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739