vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Ziekte in reisgezelschap vaak reden om vakantie te annuleren

Zodra de zon weer begint te schijnen krijgen Nederlanders de kriebels: waar en wanneer vertrekken we op vakantie om de wereld te ontdekken? De vakantieplannen worden vervolgens gemaakt, maar uiteindelijk gaat niet iedere geboekte vakantie ook door: slecht weer, een zieke reisgenoot of een overlijden zijn de top drie redenen om een vakantie af te breken of te annuleren.

Dit blijkt uit onderzoek van ANWB in samenwerking met Multiscope.

Ieder jaar vertrekken dik tien miljoen Nederlanders vol verwachting op zomervakantie. Zo’n 37 procent van de Nederlanders heeft echter wel eens een geplande vakantie afgebroken of geannuleerd. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Tegenvallend weer (24 procent).
  • Een zieke in het reisgezelschap (24 procent).
  • Een overlijden thuis (22 procent).
  • Iemand zit ziek thuis of heeft een ongeluk gekregen (16 procent).
  • Teleurstellende accommodatie (5 procent).

Niet alle vervelende gebeurtenissen zijn erg genoeg om Nederlanders hun vakantie af te laten breken, maar dat neemt niet weg dat er alsnog genoeg zaken zijn die een vakantie flink kunnen vergallen. Het kwijtraken of zoekraken van spullen – zowel door eigen slordigheid of door diefstal – is hierbij een belangrijke factor. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 77 procent van de vakantiegangers bang is spullen te verliezen zoals:

  • Reisdocumenten zoals paspoort, visum en tickets (42 procent).
  • Portemonnee (11 procent).
  • Smartphone of tablet (7 procent).
  • Hand-of rugtas (6 procent).
  • Medicijnen (2 procent).

En deze vrees is niet geheel ongegrond: 54 procent heeft daadwerkelijk weleens schade of problemen ondervonden tijdens de vakantie. Bijna één derde is slachtoffer geweest van een beroving of verlies van persoonlijke bezittingen. Vooral de portemonnee en koffer zijn gewilde items voor het dievengilde.

ANWB adviseert daarom om kostbaarheden, hobby- of sportuitrusting en waardevolle papieren nooit onbeheerd achter te laten. Ook niet op plekken die vertrouwd voelen, zoals de hotelkamer, tent, caravan of auto. En mocht er onverhoopt toch iets verdwijnen, zorg dan dat je voorafgaand aan de vakantie de nummers van documenten zoals paspoort, rijbewijs, bankpas of verzekeringen ergens noteert of kopieën ervan maakt.


Wil je voorkomen dat jouw vakantie bij annulering op een financiële tegenvaller uitloopt, sluit dan een annuleringsverzekering af. Een annuleringsverzekering geeft een financiële vergoeding wanneer je niet op vakantie kunt gaan of dat je door een onverwachte gebeurtenis je vakantie moet annuleren of afbreken. Bijvoorbeeld bij ziekte van jezelf, je reisgenoot of familie. Meer informatie of afsluiten: Annuleringsverzekering »


Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739