vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Het zika-virus veroorzaakt microcefalie

Zika-virus-b Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC  is er van overtuigd dat een zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere ernstige hersenaandoeningen bij nog ongeboren baby’s. Deze conclusie trekken zij na een wetenschappelijke analyse van alle beschikbare onderzoeken.

Microcefalie is een ernstige aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel van de baby te klein blijft en die gepaard gaat met andere ontwikkelingsstoornissen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelde begin deze maand al dat er “sterke aanwijzingen” waren over een oorzakelijk verband tussen zika en aandoeningen als microcefalie.

Het zika-virus wordt verspreid door een muggen. Het virus kan ook via seks worden overgebracht. Zika is vooral gevaarlijk voor zwangeren en hun ongeboren kind. Bij anderen treden vaak griepverschijnselen op, maar meestal gaan die vanzelf over.

Reizen en zika

Het zikavirus komt voor in tropische gebieden. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die (op korte termijn) zwanger willen worden geldt uit voorzorg het volgende advies:

  • Overleg met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt.
  • Stel reizen die niet noodzakelijk zijn uit.

Vrouwen kunnen laten informeren bij de reizigersadvisering van de GGD in hun regio of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.

In de tropen

Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan twee jaar en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.  Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
  • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Na de reis

  • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door zika-, dengue- (knokkelkoorts) of chikungunyavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om zes maanden lang een condoom te gebruiken.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot zes maanden na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

Zika en je reis- en annuleringsverzekering

Reis je binnenkort zelf naar een gebied waar het Zika-virus voorkomt? Dan is het goed om de consequenties voor je reis- en annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance te weten:

  • Annuleringsverzekering – Het annuleren van een vakantie naar een gebied waar het Zika virus heerst, is niet standaard gedekt op de annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Reis je binnenkort naar een gebied waar het Zika virus voorkomt en wil je liever niet gaan? Dan kun je contact opnemen met de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt. In overleg kan besloten worden om de reis om te boeken. Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hebben aangeven coulant te zijn als je je reis vanwege het Zika virus wilt annuleren.
  • ReisverzekeringAls er op reis iets met je gebeurt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale van Allianz Global Assistance. Deze kan je snel helpen en eventueel zorgen voor repatriëring. Als je de dekking ‘medische kosten’ hebt afgesloten, dan worden de noodzakelijk medische kosten vergoed.

Vragen?

Heb je een vraag over reis- en annuleringsverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739