vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Zikavirus ook op Sint Maarten

Zikavirus ook op Sint Maarten

Zikavirus ook op Sint Maarten

Op het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten zijn twee personen besmet geraakt met het zikavirus. Het gaat om een inwoner van Sint Maarten en een Nederlandse reiziger, zo laat het RIVM weten.

Al eerder raakten mensen met het zikavirus besmet binnen het Caribisch gebied, waaronder op het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Het was te verwachten dat het virus zich ook zou verspreiden naar het Nederlandse deel van dit eiland. Voor reizigers naar Sint Maarten geldt nu ook het advies om overdag en in de vroege avond muggenwerende maatregelen te nemen. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden wordt uit voorzorg geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis goed te overleggen. Hen wordt geadviseerd om reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.

Zikakoorts

Het zikavirus veroorzaakt zikakoorts. Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet zijn met het zikavirus krijgt klachten. Meestal verloopt de ziekte vrij mild. De meest voorkomende klachten zijn: koorts, oogontsteking, hoofdpijn en huiduitslag. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus vroeg in de zwangerschap mogelijk een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Of er werkelijk een oorzakelijk verband is wordt onderzocht.

Beschermende maatregelen

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt. Dit verkleint het risico om gestoken te worden door een mug. Zwangere vrouwen die in dit gebied zijn wordt geadviseerd om deze muggenwerende maatregelen zeer zorgvuldig te nemen. Deze maatregelen zijn:

  • Draag bedekkende kleding.
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Reisadvies

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of direct na de reis zwanger willen worden, om met een arts de noodzaak van een reis naar deze gebieden te overleggen. Overweeg om reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.

Patiënten in Nederland

In Nederland is tot nu toe bij ruim 30 personen het zikavirus vastgesteld. Zij zijn allemaal op reis besmet geraakt met het virus. Omdat in het Europese deel van Nederland de verantwoordelijke steekmuggen niet voorkomen, is verspreiding van het virus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk. Op de Nederlandse eilanden in de Caribische regio komen deze steekmuggen wel voor, en is er daarmee risico op verspreiding van de ziekte.

Voor algemeen reizigersadvies: www.lcr.nl

Reisverzekering

Reis je naar een gebied waar Zika voorkomt? Zorg dan ook voor een goede reisverzekering zodat je bij problemen direct contact kan opnemen met de alarmcentrale en/of de reisarts. Zij kunnen je adviseren en doorverwijzen naar betrouwbare ziekenhuizen in het buitenland. Wanneer je de dekking medische kosten meeverzekerd, worden ook al jouw geneeskundige kosten vergoedt.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739