vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Zweden: medische hulp voor vakantiegangers goed geregeld

Duitsland wil aanpassing schengenverdrag Zeven van de tien Nederlanders is bezorgd over de medische hulp op hun vakantiebestemming, zo blijkt uit onderzoek van communicatiebureau Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare. Wie Zweden als bestemming kiest, kan echter gerust op vakantie.

Medisch personeel in Zweden spreekt doorgaans erg goed Engels en soms Duits. De afgelopen jaren zijn er met enige regelmaat bovendien Nederlandse verpleegkundigen aan de slag gegaan bij meerdere Zweedse ziekenhuizen. Er zijn zelfs Nederlandse dierenartsen actief, zoals in het bij Nederlanders populaire Värmland in Midwest-Zweden.

Goede ziekenhuizen

Normale en acute medische zorg in Zweden is regionaal georganiseerd, waarbij de rijksdienst Socialstyrelsen voortdurend toetst op handhaving van kwaliteit, hygiëne en niveau. De route naar ziekenhuizen (sjukhus, tevens voorzien van een rood kruis) of zorgposten (vårdcentralen) staat op snelwegborden al aangegeven. Akut betekent acuut (= Eerste hulp).

In dorpen die te klein zijn voor grote medische voorzieningen, is dikwijls bewegwijzering naar de lokale arts (läkare) en de tandarts (tandläkare). Ook de ruim 1100 apotheken (apoteket) staan goed aangegeven. Ze hebben behalve het logo van de eigen keten, altijd een groen kruis aan de gevel of op de deur.

Medicijnen

Sinds november 2009 kunnen pijnstillers en verzorgende middelen waarvoor geen recept nodig is, ook bij de meeste supermarkten en pompstations worden gekocht. In het hele land zijn er daardoor ruim 6.000 verkooppunten van zogenoemde receptvrije medicijnen bijgekomen. Veel Zweedse woorden lijken op Nederlandse woorden (insectenbeet = insektsbett; diarree = diarré); het personeel in supermarkten en bij pompstations spreekt vaak ook goed Engels.

112 is ook in Zweden het alarmnummer voor de hulpdiensten en dit nummer is doorgaans gewoon met de eigen mobiele telefoon gratis te bereiken, ook voor wie geen Zweeds telefonie-abonnement heeft. Zweden kent drie grote en een aantal kleinere mobiele netwerkproviders, waardoor er bijna altijd wel een verbinding is.

Zweden is uitgestrekt – circa 1600 bij 500 kilometer – en om mensen in de meer afgelegen locaties snel te kunnen bereiken, staan er over het land verspreid ambulancehelikopters. Die vervoeren ook gewonden naar ziekenhuizen. Luchtmacht- en privé-helicopters springen desnoods bij. Veel doorgaande wegen zijn zo gemaakt dat ze als start- en landingsbaan voor grotere vliegtuigen kunnen dienen.

Reisverzekering

Prijzen voor medicijnen en verzorgende middelen zijn 10 tot 25 procent duurder dan in Nederland. Wie echter voor vertrek naar Zweden een zogenoemd E-111-formulier bij zijn zorgverzekeraar aanvraagt en dit meeneemt, kan doorgaans gratis gebruik maken van de Zweedse medische zorg (op tandarts na). Stuur eventuele kassabonnen in Nederland naar de verzekeraar, vergeet de reisverzekering niet en als vakantieganger kun je in Zweden onbezorgd genieten.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739