vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Benodigde documenten voor een Schengenvisum

Benodigde documenten voor een Schengenvisum

Benodigde documenten voor een Schengenvisum

Wanneer je een Schengenvisum (ook wel: visum kort verblijf) aanvraagt, moet je een aantal documenten overleggen, waaronder een medische reisverzekering. Je kunt hier lezen welke documenten jouw gast nodig heeft.

Voorwaarden Schengenvisum

Een Schengenvisum wordt alleen afgegeven als de aanvrager aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bij het indienen van de aanvraag op de ambassade, moet jouw gast een aantal documenten meenemen om te laten zien dat hij aan de voorwaarden voldoet. Laat je gast van tevoren bij de ambassade navragen of hij nog andere stukken mee moet nemen, naast de documenten die hieronder worden genoemd.

Visumaanvraag indienen

Bij het indienen van een aanvraag voor een Schengenvisum moet jouw gast de volgende documenten tonen:

  • Geldig paspoort. Het paspoort moet vanaf de uiterste geldigheidsdatum nog minimaal negentig dagen geldig zijn.
  • Bewijs van voldoende financiële middelen. Bijvoorbeeld een verklaring dat een bedrijf of instelling de kosten van het verblijf op zich neemt. Of bewijsstukken dat jouw gast zelf over voldoende geld beschikt. Is dit niet het geval dan moet er een formulier voor logiesverstrekking/financiële garantstelling worden overlegd. Op de IND-website vindt je het minimumbedrag dat van toepassing is bij de aanvraag van een Schengenvisum.
  • Retour vliegticket. De ambassade wil een retourticket zien als bewijs dat je gast het Schengengebied weer zal verlaten. Meestal is een optie op een vliegticket ook voldoende. Het is verstandig om een ticket pas definitief te boeken nadat de ambassade heeft laten weten dat het visum zal worden afgegeven.
  • Reisverzekering. De verzekering moet geldig zijn voor het Schengengebied en de gehele duur van het verblijf. De reisverzekering moet repatriëringskosten dekken en medische kosten voor minimaal € 30.000.

Kosten voor een Schengenvisum

Voor de afhandeling van de aanvraag zijn leges verschuldigd. Voor de meeste nationaliteiten kost dit € 60. Je gast moet deze bij het indienen van de aanvraag voldoen. Als de aanvraag wordt afgewezen, worden de leges niet terugbetaald.

Reisverzekering voor Schengenvisum afsluiten

Een belangrijke voorwaarde om een visum te kunnen verkrijgen, is een medische reisverzekering. Bij de visumaanvraag moet de aanvrager kunnen aantonen dat er een medische reisverzekering is afgesloten. De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale reisduur. Ook moet de reisverzekering geldig zijn in alle Schengenlanden. De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringskosten en medische kosten. De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Je kunt hier eenvoudig zelf de premie berekenen en een reisverzekering afsluiten voor een visum. Wij bieden je de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance aan.

Let op: mocht een visum worden afgewezen en de verzekering is nog niet ingegaan, dan ontvang je de premie terug of er wordt niet geïncasseerd.

Meest gestelde vragen over een visumreisverzekering

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in het buitenland?
Antwoord: Ja, dat is geen probleem. Jij bent dan verzekeringsnemer (betaald de premie) en de buitenlandse gast is de verzekerde.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar het buitenland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Ja. Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast. Wij verzenden de polis tevens per post.

Vraag: Kan ik een Engelstalige verklaring krijgen dat ik deze verzekering heb afgesloten?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail met het polisnummer en je gegevens. Wij zorgen dan voor een Engelstalige verklaring.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Mijn vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vragen?

Heb je andere vragen over een reisverzekering voor een Schengenvisum of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739