vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Consumentenbond: Recht op compensatie voor passagiers bij vluchtvertraging niet inperken

Recht op compensatie voor passagiers bij vluchtvertraging niet inperken

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over een Europees voorstel tot herziening van de passagiersrechten, waaronder de wens van de Europese Commissie om het recht op compensatie bij vertraging flink in te perken.

De Europese Commissie wil de termijn vanaf wanneer consumenten recht hebben op compensatie bij vertraging aanzienlijk verlengen: van 3 uur naar minimaal 5 uur bij kortere vluchten, van 4 naar 9 uur bij langere vluchten en zelfs 12 uur bij vluchten van meer dan 6000 km. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op om aan het kabinet en de Europese Commissie duidelijk te maken dat dit voor consumenten niet acceptabel is.

In 2009 stelde het Europese Hof van Justitie vast dat passagiers die een vertraging van meer dan 3 uur oplopen, recht hebben op een compensatie van €250, €400 of €600, afhankelijk van de vluchtafstand, tenzij sprake is van overmacht.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Luchtvaartmaatschappijen hebben 3 jaar lang hun klanten massaal het bos ingestuurd omdat ze het niet eens waren met het Europese Hof. Het kabinet en de Europese Commissie lijken dat slechte gedrag nu te willen belonen en nemen daarmee een prikkel weg om op tijd te vliegen. Onacceptabel!’

Europees voorstel

Het voorstel van de Europese Commissie over vertragingscompensatie maakt deel uit van een bredere herziening van de passagiersrechten. In het voorstel staan bijvoorbeeld regels voor de verzorging van vertraagde passagiers, het kosteloos corrigeren van spelfouten en termijnen voor klachtafhandeling. De nieuwe regels, die nog kunnen wijzigen, gaan op zijn vroegst eind 2014 in.

Reisverzekeringblog.nl tip: Heb je te maken met vertraging of annulering van je vlucht bij een pakketreis? De annuleringsverzekering Allianz Global Assistance geeft een vergoeding bij vertraagd vertrek of vertraagde aankomt op je reisbestemming. Lees hier meer: Vertraging van je vlucht? Een annuleringsverzekering geeft een vergoeding

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739