vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Reistips Cuba: Reisverzekering verplicht!

Reistips Cuba: Reisverzekering verplicht!

Ga je op vakantie naar Cuba? Lees dan de onderstaande reistips door. Zo is het sinds 2010 het voor alle reizigers naar Cuba verplicht om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten.

Dit moet je kunnen aantonen door middel van een Engelstalige verzekeringsverklaring. Deze is gratis via deze website te verkrijgen wanneer je hier een reisverzekering afsluit.

Cuba reisverzekering met dekking voor medische kosten

Per 1 mei 2010 is het voor alle reizigers naar Cuba verplicht om een ziektekosten- of reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten. In principe moet de reisverzekering in het land van herkomst worden afgesloten bij een door Cuba erkende verzekeraar. Kan je niet aantonen dat er een geldige verzekering van kracht is, dan ben je verplicht om op de luchthaven in Cuba een vervangende Cubaanse reisverzekering af te sluiten. Allianz Global Assistance heeft hiervoor een contract gesloten met Asistur, de Cubaanse toeristenorganisatie voor de toerist in nood en is daarom erkend door de Cubaanse overheid. Wil je een Cuba reisverzekering afsluiten met een erkende Engelstalige verzekeringsverklaring? Klik dan hier: Reisverzekering voor Cuba

Betalingsverkeer

Pinnen met een reguliere bankpas is in Cuba niet mogelijk. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De Nederlandse ambassade in Cuba adviseert je dan ook voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC.

Voor sommige betalingen is het mogelijk in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards te gebruiken (in de duurdere hotels). In de meeste steden kan je met een Visa creditcard gebruik maken van bankautomaten (met pincode!). Vaak bevinden deze bankautomaten zich op straat. Je dient daarom goed op te passen voor personen die jouw geld afhandig willen maken. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.

Overmakingen, vanuit het buitenland naar Cuba, worden nauwkeurig door de Amerikaanse regering gevolgd. Het komt voor dat internationale betalingen naar Cuba worden geblokkeerd. Het is raadzaam, alvorens via een bank geld te laten overmaken naar Cuba, hierover contact op te nemen met het hoofdkantoor van je bank. De Nederlandse Ambassade in Havanna kan hierover geen nadere informatie verstrekken.

Communicatie

Cuba is door haperende internationale telefoonverbindingen telefonisch en/of per fax soms zeer moeilijk te bereiken. Dit is ook de reden dat transacties met creditcards niet altijd mogelijk zijn op het eiland. Bellen vanuit Cuba naar Europa is duur!

Mobiele telefoon

Als je wilt weten of je mobiel kan bellen vanuit Cuba, neem dan contact op met je provider. Deze kan je vertellen of er een “roaming”- overeenkomst is met een lokale(Cubaanse) provider.

Internet

In Cuba zijn vele internetcafes. In de grote steden en toeristencentra/hotels kan je gebruik maken van internetfaciliteiten.

Identificatieplicht

In verband met de op Cuba bestaande identificatieplicht is het raadzaam altijd een fotokopie van jouw paspoort bij je te hebben. Je wordt geadviseerd jouw originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren (dicht op het lichaam) of in bewaring te geven (bijv. hotelkluis). Mail een scan van je reisdocumenten naar je eigen e-mail adres, als deze vanuit het buitenland geopend kan worden. Dit versnelt, bij eventueel verlies van je reisdocumenten, de aanvraagprocedure voor afgifte van een nooddocument.

Visa

Overschrijding van de geldigheidsduur van je Cubaanse toeristenvisum wordt meestal bestraft met korte detentie, uitzetting en een boete.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739