vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Duitsland en Frankrijk willen nieuw Schengenverdrag

Reizigers naar peru opgepast: toename gele koorts gevallen

De ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland hebben laten weten dat ze opnieuw grenscontroles willen, en zo dus het verdrag van Schengen willen opschorten. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Duitsland en Frankrijk praten al langer over een herziening van het huidige Schengenverdrag. Beide landen willen de mogelijkheid hebben de grens te sluiten als een Schengenland zijn buitengrenzen onvoldoende kan bewaken. Hiermee moet de illegale immigratie worden teruggedrongen. De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich en zijn Frans ambtgenoot Claude Guéant hebben dit in een brief aan de Europese Unie kenbaar gemaakt.

Het compromisvoorstel van Parijs en Berlijn moet de basis vormen voor een nieuw Schengenverdrag en moet ervoor zorgen dat de voordelen die het Schengenverdrag biedt behouden blijven.

Schengenlanden moeten meer mogelijkheden hebben

Beide landen willen dat Schengenlanden dertig dagen de grenzen kunnen sluiten en grenscontroles kunnen invoeren. Het gaat volgens de twee landen om een ‘laatste redmiddel’ als andere Schengenlanden hun verplichtingen om de grens te bewaken niet nakomen. Het voorstel loopt vooruit op een plan van de Europese Commissie voor hervorming van het Schengenverdrag. Hier wordt al een jaar over gediscussieerd.

Op dit moment hebben de landen het recht het Schengenverdrag tijdelijk op te schorten en de grenzen vijf dagen te sluiten als er een terroristische aanslag dreigt of als er grote evenementen zoals een top van de G8 of de wereldkampioenschappen voetbal plaatshebben. Brussel wil hier over meebeslissen en dat is voor Duitsland en Frankrijk onverteerbaar.

Spanje sluit grenzen

Het voorstel van Duitsland en Frankrijk komt nadat Spanje heeft aangekondigd het Schengenverdrag tijdelijk op te schorten. Aanleiding is een bespreking van de Europese Centrale Bank in Barcelona.

Het land vreest dat er grote aantallen betogers naar Spanje komen, in het bijzonder uit Griekenland en Italië die zwaar getroffen zijn door bezuinigingen. Bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals voetbalwedstrijden of grote congressen, mogen landen tijdelijk opnieuw grenscontroles invoeren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739