vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Europeesche: Veelgestelde vragen inzake bosbranden in Zuid-Europa

Consumentenbond blij met betere rechten voor luchtvaartpassagiers

De Europeesche beantwoordt veelgestelde vragen als gevolg van de bosbranden in Zuid-Europa. Wat is wel en niet gedekt door uw reis- of annuleringsverzekering? Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen.

Annuleringsverzekering

Door de bosbranden ben ik later aangekomen op mijn reisbestemming dan de bedoeling was. Kan ik nu een deel van mijn betaalde reissom terugkrijgen?
U heeft recht op een vergoeding als u door de branden uw eerste reisbestemming later bereikt dan gepland. Dit is alleen het geval wanneer u per vliegtuig, bus, trein en/ of boot reist. Ook moet uw reis langer dan drie dagen duren en de vertraging die u heeft opgelopen moet meer dan acht uur zijn.

Ik ben met de auto op reis gegaan. Door de bosbranden heb ik mijn reisbestemming later bereikt dan de bedoeling was. Kan ik nu een deel van mijn betaalde reissom terugkrijgen?
Nee. De annuleringsverzekering dekt geen vertraging tijdens een reis met eigen vervoer.

Ik kan door de bosbranden mijn reisbestemming niet bereiken. Hierdoor moet ik mijn reis annuleren. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking wanneer u de reis annuleert vanwege omstandigheden ter plaatse.

Ik vertrek per vliegtuig van mijn reisbestemming. Door de bosbranden kan ik niet op tijd bij de luchthaven komen. Hierdoor mis ik mijn vlucht. Is dit verzekerd?
Dit is niet verzekerd. De extra kosten die u hierdoor maakt, zijn verzekerd op een reisverzekering. 

Ik ben op reis maar kan vanwege de bosbranden niets ondernemen. Kan ik nu een deel van mijn reissom terugkrijgen?
Nee, dat kan niet. De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor ongebruikte reisdagen door branden.

Mijn vakantie-adres ligt in het gebied van de bosbranden. Daarom wil ik de rest van mijn vakantie annuleren. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?
Deze kosten kunt u niet op de annuleringsverzekering claimen. Annuleringen en afbrekingen als gevolg van angstige omstandigheden ter plaatse kunt u met de verhuurder of uw reisorganisatie bespreken.

Reisverzekering

Ik ben op reis en kan niet naar huis terugkeren door de bosbranden. Blijft mijn reisverzekering geldig?
Ja, uw reisverzekering blijft gedurende deze periode van kracht.

Door de bosbranden moet ik noodgedwongen langer op mijn vakantie-adres blijven. Hierdoor maak ik extra verblijfskosten en terugreiskosten. Krijg ik deze kosten vergoed?
Als u een reisverzekering heeft afgesloten en in het buitenland op vakantie bent, vergoeden wij uw extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt alleen wanneer u de terugreisdatum overschrijdt vanwege een van de volgende redenen:

  • lawine;
  • bergstorting (het instorten van een (deel van de) berg);
  • mist;
  • natuurgeweld (bijvoorbeeld bosbrand, aardbeving en vulkaanuitbarsting);
  • abnormale sneeuwval;
  • staking van de vervoersonderneming waarmee u reist.

Heeft u de dekking ‘Hulp/Huur Vervoermiddel’ afgesloten? Dan krijgt u ook een vergoeding voor vervangend vervoer als uw auto of caravan door de bosbranden is uitgevallen.

Neem voordat u extra kosten maakt eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777. Dan weet u gelijk of u de extra kosten krijgt vergoed.

Ik heb telefoonkosten moeten maken door de bosbranden. Kan ik deze kosten claimen op mijn reisverzekering?
Contact met de Europeesche Hulplijn vergoeden wij altijd. Overige telefoonkosten kunt u alleen indienen als er sprake is van een gedekte schade.

Door de bosbranden ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Krijg ik deze kosten vergoed?
U krijgt een vergoeding voor beschadigde en verloren bagage, inclusief kleren en reisdocumenten. De maximumvergoeding is afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen.

Mijn tent is door de bosbranden onbruikbaar geraakt. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?
U krijgt een vergoeding voor de huur van een vervangende tent. De vergoeding is, afhankelijk van de gekozen dekking, maximaal € 300,- of € 500. Dit bedrag kunt u ook besteden aan een verblijf in een hotel/pension.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739