vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Hondsdolheid op Bali: vraag je reisverzekeraar om een inentingsadvies

Nederlanders massaal op wintersport

In de afgelopen twee jaar zijn er ten minste 78 mensen in Bali omgekomen ten gevolge van hondsdolheid (rabiës). Het oplopende dodental is met name te wijden aan het tekort aan vaccins. Volgens de autoriteiten lopen toeristen geen gevaar, maar het is raadzaam om vooraf maatregelen te nemen. Iedere keert blijkt maar weer, dat je niet op reis kunt zonder de juiste reisverzekering.

Honden hebben hoge status door geloof
Het is eerste geval van hondsdolheid in Bali werd in 2008 geconstateerd. Sindsdien heeft de ziekte zicht razendsnel verspreid. Honden hebben in de Balinese cultuur een hoge status, waardoor het probleem alleen maar verergert. Het geloof vertelt namelijk dat honden de mensen meenemen naar de hemel. Op het eiland lopen vele honden dan ook vrij rond. Voor de lokale bevolking is het dan ook moeilijk te bevatten dat de heilige honden de oorzaak zijn van rabiës.

Tekort aan vaccins op Bali
Het aantal mensen dat gebeten wordt door een hond op Bali groeit. Om hondsdolheid tegen te gaan, adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie massaal te gaan vaccineren. Het probleem is dat er op het Indonesische eiland niet genoeg vaccins beschikbaar zijn. De autoriteiten hebben onlangs besloten om tienduizenden dieren af te maken om rabiës tegen te gaan.

Verloop van de ziekte
Indien er niet gevaccineerd wordt, loopt rabiës altijd dodelijk af. Daarom is een vaccinatie tegen hondsdolheid altijd aan te raden wanneer je naar een risicogebied reist. Indien je dit niet doet en gebeten wordt door een dier dat de ziekte bij zich draagt, is het enkel mogelijk om de hondsdolheid binnen zeer korte tijd na de beet te behandelen.

Symptomen hondsdolheid
De symptomen van de ziekte zijn nogal wisselend. In de meeste gevallen begint het met lichte koorts, misselijkheid, hoofdpijn, keelpijn en/of verminderde eetlust. Daarna komen er symptomen als prikkelbaarheid, spierkrampen en overgevoeligheid voor harde geluiden en fel licht. In de meeste gevallen wordt ook de plek van de beet overgevoelig.

Win tijdig advies in over de juiste inentingen
De ruim 80 overledenen aan hondsdolheid zijn lokale bewoners. Er zijn toeristen gebeten door honden, maar voor geen enkele toerist liep dit fataal af. Het is belangrijk om vooraf voorzorgsmaatregelen te nemen en de benodigde inentingen tegen hondsdolheid ruim voor aanvang van je reis naar Bali te halen. Sommige reisverzekeraars geven zelfs gratis inentingsadvies, bijvoorbeeld Allianz Global Assistance.

Gezond Op Reis
Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil reizigers waarschuwen voor de risico’s die vakantiegangers lopen in het buitenland. Dit doen zij door middel van de voorlichtingscampagne ‘Gezond Op Reis’.  Reizigers weten de bijbehorende website steeds beter te vinden en bezoeken deze om advies in te winnen. De bijbehorende website van de campagne wordt jaarlijks door 500.000 bezoekers bezocht.

Advies voor reizigers naar Bali
Voorkom contact met dieren. In de meeste gevallen wordt de ziekte overgedragen door een beet, maar in een uiterst geval kun je ook door een krab of zelfs lik besmet raken. Kom je toch in aanraking met een dier, dan zal er preventief geënt moeten worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om antistoffen te geven. Het probleem is alleen dat deze antistoffen in Bali niet altijd voorradig zijn en de kwaliteit niet altijd goed is.

Contact opnemen met de alarmcentrale
Indien je in het buitenland gebeten wordt door een hond en er ontstaan klachten, neem dan direct contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. De hulpverleners kunnen je advies geven wat er in jouw geval de mogelijkheden zijn.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739