vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Meldplicht vreemdelingen bij kort verblijf in Schengen afgeschaft

Meldplicht vreemdelingen bij kort verblijf in Schengen afgeschaft

Per 1 januari 2014 is de meldingsplicht bij een Visum voor Kort Verblijf (Schengenvisum) afgeschaft.

Voorheen moesten buitenlandse gasten die op familie- of partnerbezoek zich binnen 72 uur moest melden bij de vreemdelingenpolitie. Daarna moest men naar het politiebureau om zich te laten registreren. Op het politiebureau ontving men een groene kaart die moest worden ingeleverd bij vertrek uit het Schengengebied. Er waren op deze regel al een aantal uitzonderingen want bij sommige gemeentes kon je een vreemdeling digitaal registreren.

Vanaf 1 januari 2014 is deze verplichting nu komen te vervallen. Op de website van de vreemdelingenpolitie is de volgende tekst te lezen:

“Als u in Nederland aankomt voor een kort verblijf, studie of familiebezoek, moest u zich in het verleden binnen 72 uur melden bij de vreemdelingenpolitie. Vanaf 1 januari 2014 vervalt deze verplichting. Verblijft u in een hotel of bent u korter dan 3 dagen in Nederland? Dan hoeft u zich ook niet te melden. Dit is ook niet nodig als u uit de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen komt.

Ik blijf langer dan 90 dagen, wat moet ik doen?
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven, neem dan contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omtrent de verdere procedure. Maak een afspraak via telefoonnummer 0900-1234 561.

Procedure vóór 1 januari 2014
In veel gemeentes kon u uw kort verblijf digitaal aanmelden. Per 1 januari 2014 hoeft dit niet meer.”

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Er zijn 12 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739