vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Nederlanders massaal zonder helm de piste op

Skihelm Maar liefst 78% van de Nederlandse wintersporters gaat deze winter zonder helm de piste op. Een kwart draagt geen helm omdat deze het zicht of de bewegingsvrijheid zou beperken (25%). 26% vindt het niet nodig een helm te dragen, omdat zij niet bang zijn voor ongelukken op de piste. Dit is een van de conclusies van het jaarlijkse winteronderzoek van Europeesche Verzekeringen. Ondertussen neemt het hoofdletsel tijdens skivakanties elk jaar toe.

Het afgelopen wintersportseizoen steeg het aantal meldingen van het aantal wintersporters met hoofdletsel bij alarmcentrale SOS International met meer dan 300%. De Europeesche en de Nederlandse Ski Vereniging adviseren iedereen daarom op de piste een helm op te zetten.

Helm voor iedereen belangrijk
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste wintersporters het dragen van een helm voor kinderen wèl belangrijk vinden: 63% is van mening dat kinderen altijd een helm moeten dragen, 20% tot een bepaalde leeftijd en 10% tot ze goed kunnen skiën. De Nederlandse Ski Vereniging maakt zich er sterk voor dat alle ouders niet alleen hun kinderen een helm opzetten, maar ook zelf een helm dragen. “Vergelijk skiën met brommer rijden: skiërs en snowboarders gaan al snel harder dan een brommer de berg af en op de brommer is een helm sinds jaren de normaalste zaak van de wereld. In vergelijking tot het wegverkeer, dat nog redelijk geordend is, skiet men op de piste bovendien kriskras door elkaar. Er is geen enkele goede reden te noemen om zonder helm te gaan skiën. De helmen van tegenwoordig zijn licht, Uitgebreidabel en betaalbaar en zouden standaard tot ieders ski-uitrusting moeten behoren.” Aldus Joris Gieske, woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging.

Pisteregels vaak onbekend
Als het druk is op de piste is het extra belangrijk dat iedereen zich houdt aan de geldende pisteregels. Het onderzoek van de Europeesche wijst echter uit dat een meerderheid (66%) van de wintersporters niet op de hoogte is van de pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS). Als aan de kenners (n=190) wordt gevraagd welke regels men dan kent, worden de volgende regels opgenoemd: hulp verlenen bij ongeval (13%), let op je snelheid (9%), rekening houden met anderen (8%), die van bovenkomt geeft voorrang (8%), skiërs voor je hebben voorrang (7%) en aan de kant stoppen, niet op de piste (6%). Overigens noemt men ook regels die niet zijn opgesteld door de FIS, zoals niet off piste gaan in verband met lawinegevaar (7%) en geen alcohol op de piste (6%). Veel wintersporters zijn het er wel over eens dat veiligheid op de piste belangrijk is: onverantwoord, risicovol gedrag (33%) staat op nummer één als het gaat om meest ergerlijk aspect op de wintersport.

Weinig diefstal en verlies tijdens de wintersport
Met diefstal en verlies valt het tijdens de wintersport nog wel mee. Van slechts 14% is wel eens iets gestolen en 10% heeft wel eens iets verloren in de skilift.

Meeste wintersporters goed verzekerd op reis
De meeste wintersporters nemen het zekere voor het onzekere: een ruime meerderheid (87%) heeft een extra dekking voor wintersport afgesloten op de reisverzekering. “Met een wintersportdekking ben je verzekerd voor schade tijdens de wintersport, zoals diefstal en verlies van je spullen. Ook worden de kosten van een eventuele gipsvlucht vergoed”, zegt Ernst van Donselaar, Europeesche Verzekeringen. “Een dekking voor geneeskundige kosten is net zo belangrijk. Uit ons onderzoek is namelijk ook gebleken dat een derde van de ondervraagden wel eens een ongeval heeft gehad op de piste, van kneuzingen tot botbreuken. Van de fanatieke wintersportbeoefenaars is dat zelfs 46%. Een reisverzekeraar zorgt dan voor goede begeleiding in het buitenland en dekt de kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt als je ter plekke in het ziekenhuis behandeld moet worden.”

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739