vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

Negatief reisadvies (code oranje): Welke reisverzekering kan wel?

Vanwege de corona pandemie, heeft de Nederlandse overheid vrijwel heel de wereld op code oranje gezet, wat gelijk staat met een negatief reisadvies. Dat betekent dat je alleen voor noodzakelijk reizen naar het buitenland mag. Een vakantie is volgens dezelfde overheid geen noodzakelijk reis.

Wil je toch naar het buitenland reizen omdat jij dat nodig acht, loop je tegen beperkingen aan, waaronder je reisverzekering. Toch is het nog wel mogelijk om je te verzekeren voor een reis naar een oranje gebied. Wij zullen dat toelichten.

Wat betekent de kleurcode oranje en wat is een negatief reisadvies?

De Nederlandse overheid geeft met verschillende kleurcodes (groen, geel, oranje en rood) aan hoe veilig een land of gebied is. Omdat de regering niet wil dat Nederlanders zomaar gaan reizen tijden de pandemie, zijn vrijwel alle landen op code oranje gezet. Dat geldt ook voor landen die weinig corona besmettingen hebben en relatief veilig zijn zoals Thailand. Het advies om niet te reizen geldt alleen voor niet-essentiële reizen. Dus als er noodzaak is om te reizen mag dat wel. Daarnaast is code oranje (negatief reisadvies) slechts een advies en geen reisverbod.

Ga je toch op reis dan moet je dit goed voorbereiden en er alles aan doen om een besmetting te voorkomen. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten voor een code oranje land, maakt daar onderdeel van uit. Die kan je op deze website afsluiten: Reisverzekering met corona dekking voor reisadvies code oranje of rood >>

De overheid hanteert een systeem met 4 kleurcodes: Groen, Geel, Oranje en Rood:

 • Groen: Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
 • Geel: Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s.
 • Oranje: Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.
 • Rood: Alle reizen worden afgeraden.

Toch reizen naar een code oranje gebied, wat zijn de gevolgen?

Als je (doorlopende) reisverzekering hebt bij een willekeurige reisverzekeraar en toch vertrekt naar een land of gebied dat wordt ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken (code oranje), dan is de dekking van je reisverzekering meestal beperkt tot niet corona-gerelateerde schades. Dus als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een uitbraak van het coronavirus, een oranje (en rood) reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering geen dekking voor corona gerelateerde schades als je daar naar toe reist. Hierbij maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent. Wordt echter je camera gestolen of loop je een andere ziekte op dan corona, dan is dit meestal wel verzekerd.

Maar wat als ik naar een land reis met code geel maar dit veranderd naar code oranje?

Tijdens de reis kan de kleurcode veranderen van geel naar oranje (negatief reisadvies). In dat geval willen de meeste reisverzekeraars dat je het het land of gebied zo snel mogelijk verlaat. De eventuele (extra) kosten van terugreizen komen meestal niet voor vergoeding in aanmerking.

Welke reisverzekering kan je afsluiten als je verzekerd wil zijn voor een reis naar een code oranje land?

Stel je wilt een reis maken naar een oranje land of gebied, waarvoor dus een negatief reisadvies is afgegeven. Dan loop je tegen het probleem aan dat de meeste reisverzekeraars geen dekking bieden voor medische kosten als deze met corona te maken hebben. Betekent het dan dat je maar onverzekerd op reis moet gaan? Nee, zeker niet. Je kan op deze website de Tijdelijk in het buitenland-verzekering afsluiten. Als je dan kiest voor de ziektekostendekking ben je ook verzekerd voor corona gerelateerde medische kosten. Zelfs in een code oranje of code rood land of gebied. Met de Tijdelijk in het Buitenland ziektekostenverzekering en reisverzekering, ben je altijd uitstekend en volledig verzekerd en ook voor alle corona gerelateerde klachten.

De Tijdelijk in het Buitenland-reisverzekering kan je voor minimaal 1 dag en maximaal 2 jaar afsluiten. De verzekering voor code oranje is zelfs dagelijks opzegbaar, dus je zit nergens aan vast. De premie is gunstig en je kan die ook nog zelf beïnvloeden door de pakketkeuze of een hoger eigen risico.

De belangrijkste kenmerken van de Tijdelijk in het Buitenland verzekering voor code oranje:

 • Voor iedereen die voor korte of langere tijd naar het buitenland gaat (minimaal 1 dag en maximaal 24 maanden).
 • Verzekering is geldig in oranje landen/gebieden.
 • Kies je voor de ziektekostendekking dan zijn medische kosten i.v.m. corona (Covid-19) gedekt.
 • Geen leeftijdslimieten.
 • Kan eenmalig met 2 maanden worden verlengd maar de totale looptijd mag niet meer dan 24 maanden zijn.
 • Voor de ziektekostenverzekering geldt: aanvraag op basis van de gezondheidsverklaring (medische acceptatie).
 • Verzekering is per dag opzegbaar met restitutie van premie.

De premie voor deze code oranje reisverzekering met ziektekostenverzekering is zeer gunstig. Een rekenvoorbeeld om dit duidelijk te maken. Een persoon van 20 jaar, die een reisverzekering en ziektekostenverzekering (hoog eigen risico) met werelddekking afsluit voor een maand, betaalt slechts € 29,09 en dat is inclusief de SOS verzekering. Ben je ouder bijvoorbeeld 58 jaar dan betaal je voor 1 maand € 130,17

Meer weten en afsluiten: Reisverzekering geschikt voor code oranje (negatief reisadvies) >>

Meest gestelde vragen en antwoorden over een reisverzekering voor een negatief reisadvies (code oranje) (FAQ)

Wat betekent de kleurcode oranje en wat is een negatief reisadvies?

De Nederlandse overheid geeft met verschillende kleurcodes (groen, geel, oranje en rood) aan hoe veilig een land of gebied is. Omdat de regering niet wil dat Nederlanders zomaar gaan reizen tijdens de pandemie, zijn vrijwel alle landen op code oranje gezet, wat vergelijkbaar is met een negatief reisadvies.

Mag ik desondanks wel naar het buitenland reizen?

Ja, dag mag. Een reisadvies is slechts een advies. Er is geen sprake van een reisverbod. Reizen mag, maar bij voorkeur alleen noodzakelijke reizen.

Ik heb doorlopende reisverzekering, ben ik dan verzekerd als ik naar een oranje land ga?

Vraag dat na bij je verzekeraar. In veel gevallen is er vanuit een standaard reisverzekering geen dekking voor medische kosten als je naar een oranje gebied reist. Voor niet-corona gerelateerde schades is dan vaak wel weer dekking.

Maakt het voor mijn reisverzekering nog verschil of ik wel of niet gevaccineerd ben?

Nee, als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een uitbraak van het coronavirus, een oranje (en rood) reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering meestal geen dekking voor corona gerelateerde schades als je daar naar toe reist. Hierbij maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent.

Bestaat er een reisverzekering die ook dekking biedt voor medische kosten als ik naar een oranje land reis?

Ja, je kan op deze website de Tijdelijk in het buitenland-verzekering voor code oranje (negatief reisadvies) afsluiten. Als je dan kiest voor de ziektekostendekking ben je ook verzekerd voor corona gerelateerde medische kosten. Zelfs in een code oranje of code rood land of gebied.

Is zo’n reis- en ziektekostenverzekering voor een oranje land erg duur?

Nee, dat valt erg mee. De hoogte van de premie is wel afhankelijk van je leeftijd. Hoe ouder je bent hoe meer premie je gaat betalen. Een persoon van 20 jaar, die een reisverzekering en ziektekostenverzekering (hoog eigen risico) met werelddekking afsluit voor een maand, betaalt slechts € 29,09 en dat is inclusief de SOS verzekering. Ben je ouder bijvoorbeeld 58 jaar dan betaal je voor 1 maand € 130,17

Kan ik die reisverzekering voor een negatief reisadvies ook voor een korte tijd afsluiten?

Jazeker, voor minimaal 1 dag en voor maximaal 24 maanden.

Vragen?

Heb je vragen over een reisverzekering voor code oranje? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 -12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekeringblog.nl of neem contact op via WhatsApp:

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739