vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Oranje reisadviezen (corona) voor verre bestemmingen gaan verdwijnen

Oranje reisadviezen (corona) voor verre bestemmingen gaan verdwijnen
Oranje reisadviezen (corona) voor verre bestemmingen gaan verdwijnen

De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Dat maakt het maken van verre reizen weer wat eenvoudiger. Ook bieden reisverzekeringen dan weer een volledige dekking. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de kleur in het reisadvies grotendeels loskoppelen van de coronasituatie in een land. Op die manier wordt de wereld een stuk minder oranje en zijn reizen naar meer bestemmingen mogelijk, aldus woordvoerder Dirk Jan Nieuwenhuis.

Uitzondering zijn landen waar een nieuwe, zorgwekkende virusvariant opduikt. In dat geval krijgt een land nog steeds automatisch kleurcode oranje: alleen strikt noodzakelijke reizen. Reizigers moeten bij terugkeer uit zo’n land weer in quarantaine.

Reisadviezen worden stapsgewijs aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past de reisadviezen vanaf 16 februari stapsgewijs aan. Dit gebeurt onder meer op basis van advies door Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd. Daarbij worden alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s meegewogen, inclusief corona.

Reizen binnen en buiten Europa

Landen buiten de Europese Unie/Schengenzone die vóór de coronapandemie de kleurcodes groen of geel hadden, krijgen deze weer terug – als de veiligheidssituatie dit toelaat. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt per 25 februari. Wel moeten reizigers verplicht een negatief testbewijs bij zich hebben.  

De Europese landen hebben op dit moment een geel reisadvies (reizen is mogelijk, maar er zijn risico’s). Reizigers binnen de EU hebben een digitaal coronabewijs nodig: een vaccinatiebewijs, een bewijs dat u bent hersteld van corona, of een negatieve testuitslag (testbewijs). Dit blijft zo, ook als landen in de EU een groen reisadvies krijgen. Dit is op Europees niveau afgesproken.  

Ga goed voorbereid op reis

Het advies aan reizigers is en blijft: ga goed voorbereid op reis. Corona is niet weg. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Ook zijn er landen die nog geen toeristen toelaten, zoals Nieuw Zeeland. Mochten reizigers in het buitenland onverhoopt corona oplopen, dan gelden de coronaregels in het land van bestemming.

Lees dus voor je gaat boeken het hele reisadvies voor het land van bestemming op NederlandWereldwijd.nl of in de Reisapp.

Reacties zijn niet (meer) mogelijk.

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739