vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
  • Allianz

Vergelijk

Vergelijk premies, dekkingen en voorwaarden van reisverzekeringen.

lees verder

Bespaar

Lees onze tips om premie op je reisverzekering te besparen.

lees verder

Advies

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

lees verder

Overstromingen Fiji: calamiteit vastgesteld

De overstromingen van eind maart op de Fiji-eilanden door hevige regenval zijn door de calamiteitencommissie als calamiteit beoordeeld.

Toeristen gedupeerd

De Fiji eilanden liggen ten noorden van Nieuw–Zeeland en zijn een populaire toeristische bestemming. Het centrum van de hoofdstad Nadi was onder water gelopen, nadat een rivier in de buurt uit haar oevers trad. Door de overstromingen konden toeristen de internationale luchthaven in Nadi niet meer bereiken. Vluchten van en naar Fiji werden geannuleerd.

Besluit calamiteitencommissie

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de recente overstromingen op Fiji de volgende besluiten genomen:

  • Retroactieve vaststelling van een calamiteit met ingang van 30 maart 2012 voor die delen van Fiji die werden getroffen door overstromingen als gevolg van tropische stormen;
  • Retroactieve vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 30 maart 2012 tot en met 2 april 2012 voor die delen van Fiji waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit en de hierdoor aangetaste infrastructuur niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.

De afbakening van het gebied gebeurt telkens aan de hand van de feitelijke, door consumenten ter plaatse ondervonden en door de betrokken deelnemer te documenteren omstandigheden.

Uitvoeringsinstructie

Deelnemers kunnen voor reizen die op 30 maart 2012 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die als gevolg van de overstromingen niet volgens plan konden worden uitgevoerd de kosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om de kosten voor het wijzigen van vliegtickets of om extra verblijfskosten. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen (zoals vluchten naar, en transfers en verblijf op Fiji) zal met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien de reis niet kon worden aangepast dan komen in aanvulling op de eventuele extra verblijfskosten de niet-genoten dagen in aanmerking voor vergoeding. Dit uiteraard onder aftrek van de waarde van de niet geleverde reisonderdelen.

Voor reizen die na 30 maart 2012 zijn begonnen geldt dat de (gevolgen van) de overstromingen op Fiji bij deelnemers bekend verondersteld mochten worden en daarom een risico inherent aan de reis vormen dat door reisorganisator en consument voor aanvang van de reis is aanvaard. De reisorganisator is voor een correcte uitvoering van de reis aansprakelijk.

NB

Dit besluit heeft geen betrekking op een gedwongen langer verblijf na de geboekte verblijfsperiode. Gedwongen langer verblijf is niet gedekt onder de garantie van het Calamiteitenfonds.

Reisverzekering belangrijk bij nauurgeweld

De overstromingen op Fiji benadrukken het belang van een reisverzekering. Toeristen kwamen vast te zitten door het natuurgeweld. De extra reis- en verblijfskosten worden normaliter gedekt door een reisverzekering. Dit valt onder de dekking ‘buitengewone kosten’.

Alleen een reisverzekering dekt de kosten van onvoorziene gebeurtenissen die je tijdens reis kunnen overkomen. Je kunt hierbij denken aan kosten voor opsporing, redding of berging. Ook kosten voor een langer verblijf vallen hieronder als je bijvoorbeeld door een overstroming of een ongeval langer op de vakantiebestemming moet blijven.

Het is vooral deze dekkingscategorie die een reisverzekering altijd nuttig maakt. Omdat deze kosten onvoorzien zijn, is het ook moeilijk in te schatten hoe groot het risico is dat je loopt om hier gebruik van te moeten maken en hoe hoog de schade zal zijn. Vergeet niet dat opsporing- en reddingskosten behoorlijk in de papieren lopen, waardoor het zeker verstandig is je hier tegen te verzekeren. Sluit daarom altijd een reisverzekering af.

Een tijdelijke reisverzekering afsluiten kan hier: Kortlopende-reisverzekering

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *