vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408

‘Prijzen voor vliegtickets naar Azië en Midden-Oosten gaan dalen’

‘Prijzen voor vliegtickets naar Azië en Midden-Oosten gaan dalen’

Het aantal reizigers vanaf Europa naar het Midden-Oosten en Azië stijgt spectaculair, terwijl de prijzen blijven dalen, dat stelt Advito in de Industry Forecast voor 2014.

De prijzen voor vluchten binnen Europa blijven gelijk. Bovendien gaat Europa de VS geleidelijk inhalen op gebied van bijkomende kosten voor services die vroeger gratis waren.

Uit verschillende rapporten blijkt dat de economie weer enigszins groeit. Volgens Advito blijven de prijsstijgingen voor luchtvaart, hotel en autoverhuur over het algemeen gelijk aan de inflatie. Wel gaat Europa duidelijk mee in de – oorspronkelijk Amerikaanse – trend van bijkomende kosten.

Luchtvaartmaatschappijen vragen steeds vaker geld voor diensten die vroeger in de prijs inbegrepen waren, zoals bagage en maaltijden. Loyaliteitsprogramma’s bieden voorlopig nog vrijstellingen, maar het vermoeden dat die binnenkort vervangen worden door duurdere all-in pakketten.

Goedkoop vliegen in de lift

Andere belangrijke voorspellingen: de prijzen voor vluchten binnen Europa blijven gelijk in Economy Class. De prijsstijgingen in Business Class en op intercontinentale vluchten zijn lager dan verwacht en in lijn met de inflatie.

Vluchten van en naar het Midden-Oosten worden zichtbaar goedkoper: het grote aanbod en de concurrentie van de golfmaatschappijen zorgen voor een gemiddelde prijsdaling van 5%, ook al stijgt het aantal passagiers tussen Europa en het Midden-Oosten met 12,2% in Economy en 8,6% in Business Class. Tussen Europa en Azië groeit het aantal reizigers in Economy met 6,1%.

Goedkoop vliegen zit duidelijk in de lift, want bij de lowcostmaatschappijen beginnen easyJet, Ryanair en airBerlin de concurrentie van Wizz Air, Vueling, Germanwings en Norwegian te voelen.

Hotelprijzen stijgen in topsteden

In de meeste regio’s stijgt het aantal hotelboekingen, al is die stijging in West-Europa minder duidelijk. De grote hotelketens probeerden hun prijzen in 2013 met 9% te laten stijgen, maar dat was te hoog gegrepen. Zo blijkt uit de huidige cijfers: de hotelprijzen stijgen overal met zo’n 4-5% behalve in Europa en het Midden-Oosten waar de stijging beperkter blijft. Europese topsteden zoals Rome (+20,4%), Londen (+8,4%) en München (+10%) vertonen in het eerste kwartaal van 2013 wel een sterke groei.

Hogesnelheidstrein voor lage prijzen

Treintickets worden steeds vaker online geboekt. Niet omdat de online prijzen verschillen van de prijzen aan het loket, wel omdat de reserveringskosten dan lager zijn. De uitbreiding van het hogesnelheidsnet in Europa stagneert na twee decennia snelle groei. Vooral het Fyra-fiasco maakt maatschappijen voorlopig voorzichtiger met investeringen. In Frankrijk is Ouigo gelanceerd, een goedkope hogesnelheidstrein die de concurrentie aangaat met lowcostvliegmaatschappijen. Advito verwacht dat op de lange termijn de prijzen voor reizen door de Eurotunnel zullen dalen. Enerzijds omdat de Europese Commissie vindt dat Eurostar te veel geld vraagt aan passagiers, anderzijds omdat ook Deutsche Bahn een vergunning heeft om de tunnel te gebruiken. De planning is dat hun eerste trein in 2016 tussen het vasteland en de UK gaat rijden.

Gepast omgaan met terreurdreiging

Er is onder reizigers weinig onrust over terrorisme of epidemieën, al tonen de terreurdreiging van al-Qaida in augustus en de calamiteiten in Egypte en Syrië aan dat daar snel verandering in kan komen. Door de rellen in Noord-Ierland, Brazilië en Turkije weten we nu dat zowel bestaande als nieuwe markten niet immuun zijn voor maatschappelijke ontwrichting.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739