vragen over
reisverzekeringen? 055-5400408
09.00 -12.00 uur op werkdagen

Goedkoop vliegen: Prijs vliegticket zegt lang niet alles

Goedkoop vliegen: Prijs vliegticket zegt lang niet alles

Goedkoop vliegen. We weten dat het kan. Voor 49 euro naar Spanje. Alleen lopen is goedkoper. De keerzijde is dat de luchtvaartmaatschappijen hun service steeds verder uitkleden.

Vermoeiend

Zoeken naar de beste (lees: laagste) prijs voor een vliegticket kan een vermoeiende bezigheid zijn. Tarieven van luchtvaartmaatschappijen lijken per minuut te wijzigen. Wie geen rekening houdt met extra kosten voor stoelreservering, eten en drinken aan boord, en koffers, kan zich bekocht voelen.

Transavia kondigde deze maand aan het inflight entertainment af te schaffen. Passagiers kunnen straks tegen betaling films downloaden op hun tablet en laptop. Voor een flesje water betaal je al gauw 2,50 euro en een sandwich moet 5 euro opbrengen.

In de rij

“Een vliegticket wordt steeds kaler”, zegt sectormanager zakelijke dienstverlening Sasja van As-Winters van de ING. “Voor de consument is het echt een blokkendoos. Het is appels met peren vergelijken.” Mensen staan er nog niet zo bij stil dat het aanbod van vliegmaatschappijen is veranderd, meent Van As. “De consument is de laatste jaren verwend geraakt. Ze zien een aanbieding: 19 euro vanaf Eindhoven naar Nice. Maar dat ze dan in de rij moeten staan om zo snel mogelijk het vliegtuig in te rennen, en dat ze aan boord moeten betalen voor eten en drinken – en straks misschien ook nog voor het toilet – dat hadden ze zich niet gerealiseerd. We willen ook graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”


Reisverzekeringblog tip: Heb je vliegtickets geboekt? Wij hebben een uitstekende annuleringsverzekering voor tickets (vliegtuig, boot, bus, trein, etc.). Jouw ticket is voor € 2.000,- verzekerd tegen annuleringskosten. De premie bedraagt slechts € 16,90 Meer weten: Ticket Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance.


Luchtvaartmaatschappijen moeten overleven

Je kunt je afvragen of vliegtickets de afgelopen jaren niet te goedkoop zijn geweest, stelt Van As. “Vliegen is gemeengoed geworden. Er zijn nieuwe spelers gekomen; budgetmaatschappijen pikten een deel van het marktaandeel in, ook op de zakelijke markt. De gevestigde partijen hebben dat onderschat. Dat we nu voor steeds meer zaken apart moeten betalen, is geen vorm van consumentje pesten. Dat heeft puur een bedrijfseconomische reden; maatschappijen moeten overleven.”

Easyjet doet het goed

Tegen de verdrukking in maakte Easyjet in het afgelopen boekjaar 10 procent meer winst. De budgetmaatschappij vervoerde 60,8 miljoen passagiers, 4 procent meer dan vorig jaar. Gemiddeld was ruim 89 procent van de stoelen bezet, en verdiende Easyjet per stoel 7 procent meer. Intussen stapelt Alitalia verlies op verlies, en ook Air France-KLM moet personeel ontslaan.

Wat zit er in de ticketprijs?

Van As adviseert om de verschillende aanbiedingen goed met elkaar te vergelijken. “Als je hebt bepaald waar je naartoe wilt, dan helpt het om te kijken welke maatschappijen op die luchthaven goed vertegenwoordigd zijn; meestal ben je daar iets goedkoper uit. Met Google Flight en op websites van online reisaanbieders kun je research doen. Als je de vliegticketprijzen vergelijkt, is het zaak om goed te bekijken wat er allemaal in dat tarief zit. Moet ik betalen voor een voorkeursplaats, moet ik koffers bijboeken, zijn er kosten voor eten en drinken aan boord?”

Dure stoelen

Dan kan blijken dat dat goedkope ticket toch een stuk duurder uitpakt. Van As: “Wil je bijvoorbeeld bij Transavia vaste plaatsen reserveren, dan kost dat per stoel 7,50 euro heen, en ook weer terug.” Met vier personen ben je dan alleen aan de stoelreservering al 60 euro extra kwijt. Het kan ook veel geld schelen om vanaf een andere luchthaven te vertrekken. Zo vliegt Ryanair vanaf Maastricht, Eindhoven en Groningen. Handig, als je in de buurt van die steden woont, of als je een ov-studentenkaart hebt. Maar wie de extra reiskosten en de langere reistijd niet incalculeert, kan ook een verkeerde inschatting maken.

Last minutes bestaan niet

Een belangrijke tip van Van As: boek vroeg. “In het van a naar b vliegen bestaan last minutes niet. Ook kan het de moeite lonen om vanaf verschillende locaties online naar vluchten te zoeken. De aanbieders onthouden namelijk het IP-adres van je computer en kunnen op basis van jouw zoekgedrag de prijzen variëren.” Luchtvaartmaatschappijen bestrijden dat laatste overigens. Zij zeggen dat ze werken met ‘yield management’, waarbij software voortdurend de prijs berekent voor een optimale bezetting van de stoelen per vlucht.

 

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reisverzekeringblog.nl is een merk van EXT Internet Consultancy | Postbus 3101 | 7339 ZG | Apeldoorn | KvK 51738872

EXT is een online bemiddelaar in zorg- en schadeverzekeringen particulier - Wij werken op basis van ‘Execution only’ (afsluiten zonder advies) - AFM vergunningnr: 12047442 - KiFiD aansluitnummer: 300.017739